Australië krijgt een nieuwe premier: Scott Morrison. Zijn voorganger Malcolm Turnbull moest aftreden na druk van de conservatieve vleugel binnen de Liberale Partij.

Voormalig minister van Financiën Scott Morrison wordt de nieuwe premier van Australië. Morrison zal daarmee de zesde Australische premier in minder dan 10 jaar tijd zijn. Hij won de strijd om de leiding van de Liberale Partij van ex-minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton en minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop.

(Lees verder onder de tweet.)

Conservatieve onvrede

Malcolm Turnbull, de gevestigde premier, zag zich vrijdag genoodzaakt de partijleiding van zijn Liberale Partij bij elkaar te roepen. De partij leed al enige tijd onder een machtsstrijd tussen de conservatieve en de centrumvleugel binnen de partij. Dinsdag verloor minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton nipt een stemming over het partijleiderschap tegen Turnbull.

Daarmee was de crisis nog niet bezworen. Dutton nam ontslag en andere belangrijke figuren uit de Liberale Partij volgden hem. Turnbull riep de partijvergadering bij elkaar na ontvangst van een door de meerderheid van de partijleden ondertekende brief waarin werd opgeroepen tot een andere leider. Turnbull laat weten dat hij waarschijnlijk het parlement zou verlaten.

Turnbull kreeg al langer kritiek van de conservatieve vleugel van de Liberale Partij vanwege zijn steun voor het homohuwelijk en zijn inzet om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Bovendien kan hij als sociaal-liberaal en multimiljonair maar moeilijk conservatieve kiezers aanspreken. Hij kwam overigens zelf aan de macht via een interne partijcoup in 2015.

Liberale Partij in moeilijkheden

Morrison zal nu moeten trachten de twee vleugels van de Liberale Partij met elkaar te verzoenen. Zelf was hij eerder als minister van Immigratie verantwoordelijk voor het ‘Australisch model’, waarbij illegale bootmigranten worden weggesleept naar en vastgezet op eilanden buiten het Australische vasteland.

Het besluit van Turnbull om het parlement te verlaten betekent dat de regering te maken zal krijgen met een belangrijke tussentijdse verkiezing om zijn zetel. Als de Liberale Partij deze verliest, verliest ze ook haar krappe meerderheid in het parlement. De Liberale Partij is de grootste partij in een rechtse ‘Liberaal-Nationale’ coalitie. De linkse oppositiepartij Labor ligt momenteel in de peilingen voor op de regeringscoalitie.