De rechtse Oostenrijkse regering zal asielzoekers niet meer toelaten om een opleiding te beginnen. Volgens de rechtsnationalistische FPÖ werden de opleidingen vaak gebruikt om een uitzetting te voorkomen.

Asielzoekers zullen in Oostenrijk niet langer een opleiding kunnen volgen. Daarmee wordt een beleidsmaatregel uit 2012, ingevoerd door de toenmalige sociaaldemocratische regering, ongedaan gemaakt. De maatregel had toen tot doel de asielzoekers beter te integreren. Openstaande plaatsen in opleidingen voor knelpuntberoepen blijven wel beschikbaar voor arbeidsmigranten, maar dus niet meer voor asielzoekers.

(Lees verder onder de tweet.)

Uitzetting omzeilen via omweg

Vooral de rechtsnationalistische FPÖ was erg gekant tegen de maatregel uit 2012. De FPÖ redeneert dat het volgen van een opleiding vaak gebruikt werd om een uitzetting te omzeilen. De rechtse Oostenrijkse regeringscoalitie van de FPÖ en de christendemocratische ÖVP heeft de afgelopen maanden reeds stevig gesnoeid in de uitgaven voor asielzoekers en migranten.

De Oostenrijkse regering zou intussen werken aan een oplossing voor de ruim 1.000 asielzoekers die al aan een stage of opleiding zijn begonnen. De helft van hen kreeg echter een negatieve beoordeling.