John McCain, de Republikeinse senator voor de staat Arizona, is op 81-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Hij was een krijgsgevangene tijdens de Vietnamoorlog. In 2008 deed hij een gooi naar het presidentschap, maar moest het afleggen tegen Barack Obama. De laatste jaren was hij vooral erg kritisch tegenover president Donald Trump

De Amerikaanse senator John McCain is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Hij leed sinds juli 2017 aan een agressieve hersentumor. Hij werd sinds 2018 niet meer in zijn hoedanigheid van senator voor de staat Arizona in het Capitool in Washington D.C. gezien. Vrijdag kondigde zijn familie aan dat McCain zijn behandeling stopzette.

(Lees verder onder de tweet.)

Verklaring familie

“Senator John Sidney McCain III overleed om 16.28 uur op 25 augustus 2018. Zijn vrouw Cindy en hun familie waren bij de senator toen hij overleed. Bij zijn dood had hij de Verenigde Staten van Amerika zestig jaar trouw gediend”, luidde het in een verklaring

“Mijn hart is gebroken. Ik heb zo’n geluk dat ik 38 jaar lang het avontuur van het liefhebben van deze ongelofelijke man heb meegemaakt”, schreef zijn vrouw Cindy McCain op Twitter. “Hij overleed op de manier waarop hij leefde, op zijn eigen voorwaarden, omringd door de mensen van wie hij hield, op de plaats waar hij het meeste van hield.”

(Lees verder onder de tweet.)

Kritiek op Trump

McCain genoot bekendheid sinds de jaren zestig, toen hij als piloot werd neergeschoten tijdens de Oorlog in Vietnam. Hij werd toen vijf en een half jaar gevangen genomen en gefolterd door Noord-Vietnamese communisten. In 2008 werd hij de Republikeinse presidentskandidaat, Sarah Palin was toen zijn ‘running mate’. McCain verloor dat jaar echter van de Democraat Barack Obama.

McCain was de laatste jaren vooral erg kritisch tegenover huidig president Donald Trump. McCain noemde de gezamenlijke persconferentie van Trump en de Russische president Vladimir Poetin in Helsinki “een van de schandelijkste optredens van een Amerikaanse president in mensenheugenis”. Volgens McCain was Trump “niet alleen niet in staat, maar ook niet bereid om op te staan tegen Poetin”.

John McCain werd gezien als een havik als het aankomt op buitenlands beleid. De senator had ook bewonderaars in zowel het Republikeinse als het Democratische kamp, omdat hij de principes van beleefdheid en compromis verdedigde in tijden dat de kloof tussen beiden partijen erg diep bleek.

(Lees verder onder de tweet.)

Obama

Obama huldigde McCain intussen door te zeggen dat hij en McCain ondanks hun “totaal verschillende achtergronden” en politieke verschillen “een trouw aan iets hoger deelden: de idealen waarvoor de generaties van Amerikanen en immigranten gelijk hebben gevochten”.

“We zagen zelfs onze politieke strijd als een voorrecht, iets nobels, een kans om te dienen als huisbewaarders van die hoge idealen thuis, en om ze te verspreiden over de hele wereld”, aldus Obama.

(Lees verder onder de tweet.)

President Donald Trump schreef op Twitter: “Mijn diepste medeleven en respect gaan uit naar de familie van senator John McCain.” Minister van Defensie James Mattis noemde McCain iemand die “altijd de natie voor zichzelf zette” en “vertolkte wat hij geloofde, dat ‘een gemeenschappelijk doel onze identiteit niet claimt – integendeel – het vergroot je gevoel van eigenwaarde'”.

Er wordt verwacht dat oud-president Barack Obama, oud-president George W. Bush, oud-vicepresident Joe Biden en huidig vicepresident Mike Pence op de begrafenis van McCain aanwezig zullen zijn. President Donald Trump zou niet op de begrafenis worden uitgenodigd.