Op videobeelden die in Barcelona gemaakt zijn op de Plaça de Catalunya is te zien hoe een groep allochtone straatverkopers een Amerikaanse toerist slaan. Na enkele slagen van een tiental Afrikaanse straatverkopers te incasseren krijgt het slachtoffer zelfs slagen met een riem. De toerist werd verzorgd in het ziekenhuis maar diende geen klacht in tegen de daders. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Ondanks dat het slachtoffer geen klacht neerlegt werd op basis van de beelden van de feiten, die werden gemaakt door Ana Martinez Rubio, een onderzoek geopend. Volgens omstaanders vond een vrouw met een kinderwagen dat de straatverkopers te veel plaats innamen waardoor ze geen plaats meer had om te passeren. De Amerikaanse toerist kwam de vrouw daarvoor ter hulp waardoor de situatie escaleerde. Een tiental straatverkopers van Afrikaanse origine begon zich toen af te reageren op de Amerikaan. De daders zijn voorlopig nog spoorloos. Op het filmpje is te zien hoe de Amerikaanse toerist over het plein wordt gejaagd en moet weglopen van de straatverkopers. Ook een andere omstaander die wil tussenkomen werd al snel bij de nek gegrepen door één van de verkopers. Nadat de Amerikaan de straat was opgevlucht blijkt uit het tweede filmpje dat het geweld daar verder ging.

Volgens de politievakbond CSIF is het gedrag van de straatverkopers te wijten aan het beleid van burgemeester Ada Colau. CSIF-Woordvoerder Eugenio Zambrano zegt: “De laatste tijd regent het beledigingen en bedreigingen. Sommige van die straatverkopers gedragen zich als maffialeden, ze kennen geen scrupules. Maar ze komen ermee weg omdat ze toeristen viseren, die zijn toch snel weer weg. Inwoners zeggen er evenmin iets van omdat ze zich geen problemen op de hals willen halen.” Oppositiepartij Partit Demòcrata noemt Colau “een schadelijke factor voor Barcelona” en veroordeelt het geweld. De woordvoerder van Partido Socialista wil meer uitleg over de feiten en over de middelen die de politie in Barcelona ter beschikking heeft. Ook de Partido Popular, van de voormalige Spaanse premier Mariano Rajoy, vindt het beleid van Colau niet goed. Zij vinden dat ze de negatieve statistieken onder de mat veegt.