Zaterdagnacht is in het Waalse Spa een Belgische agent doodgeschoten. Na een geschil in het uitgangsleven schoot een Nederlander op een agent tijdens een interventie. De agent overleed later aan zijn hoofdwonde. De politie zoekt nu twee getuigen die bij de schietpartij aanwezig waren. Dat rapporteert Het Laatste Nieuws.

Afgelopen zaterdagnacht heeft een drama plaatsgevonden in Spa, Wallonië. Een agent werd doodgeschoten tijdens een incident in het uitgangsleven. Een verdachte werd reeds geïdentificeerd door het parket. Het gaat om een zekere Yvo T. (36), reeds bekend bij het gerecht voor slagen en verwondingen. Er werd hem en zijn vrienden toegang geweigerd in een café. “De Nederlanders kregen het aan de stok met de portiers, waarop de kroegbaas de politie belde”, aldus parketwoordvoerster Vanessa Clérin in Het Laatste Nieuws.

Dispuut in uitgangsleven wordt schietpartij en drama voor agent

Toen de politie ter plekke kwam zaten de Nederlanders al in een taxi. Wanneer een van de agenten die werd ingeschakeld de inzittenden wilde controleren, werd vanuit de taxi geschoten. De agent – genaamd Amaury Delrez (38) en vader van 3 kinderen – werd in het hoofd geraakt. Hij stierf later aan zijn verwondingen. “Er werd nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar tevergeefs.”

De collega van Amaury D. schoot echter terug. Wellicht werd T. hierbij geraakt in de buik. Hij werd gewond gevat in de bossen. Zijn verhoor werd zondagmiddag afgebroken “omdat er geen zinnig woord meer uit hem kwam en hij steeds in slaap viel. Vermoedelijk door een combinatie van de lange nacht zonder slaap en alcohol- en/of drugsgebruik”, aldus nog Clérin in Het Laatste Nieuws. Vandaag gaat zijn verhoor verder.

Tijdens de feiten zaten naast de Nederlanders ook twee andere klanten in de taxi. Zij werden een half uur eerder door de taxi opgepikt in Francorchamps en zaten tijdens de schietpartij ook in de wagen. Het zijn deze twee passagiers die de politie nu zoekt. Zij vormen belangrijke getuigen. Het betreft twee mannen, met een blanke huidskleur. Mogelijk zijn ze geen Belg. De politie vraagt hen “met aandrang” om zich te melden. Tips kunnen doorgegeven worden via 0800 30 300 of opsporingen@police.belgium.eu.

(Lees verder onder onder de tweet/foto.)

Reacties

Inmiddels stroomde het reacties binnen op het incident. Onder meer Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en N-VA-voorzitter Bart De Wever betuigden reeds hun medeleven, alsook premier Charles Michel (MR). “Een aanval op een agent in functie is een aanval op onze democratische samenleving”, aldus de premier. “Mijn eerste gedachten gaan uiteraard uit naar de familie en de naasten van de jonge agent. We zullen het volledige licht moeten laten schijnen op de omstandigheden van dit drama.”

Stop met dat gepamper en treed keihard op tegen politiegeweld!

De politievakbond NSPV roept de politiek echter tevens ‘met aandrang’ op om te handelen. “We horen van onze beleidsmakers altijd heel mooie woorden van steun en sympathie, maar het wordt hoog tijd dat men de politie begint te respecteren”, zo stelt Carlo Medo, kopman van NSPV, duidelijk tegenover de Vlaamse staatsomroep. “Stop met dat gepamper en treed keihard op tegen politiegeweld!”

De NSPV wordt bijgetreden door hun collega’s bij politievakbond VSOA. “[Daders van anti-politiegeweld] worden nu niet vaak gestraft, of niet zwaar genoeg. Daarom willen we dat daders altijd voor de rechtbank komen, en altijd de zwaarste straffen krijgen binnen hun categorie”, zegt Vincent Houssin (VSOA). “Kijk bijvoorbeeld naar de moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen: die is veel te vroeg vrij gekomen. Dat moet in de toekomst vermeden worden.”