De 52-jarige Afghaan wiens deportatie uit Zweden werd verhinderd door het luidkeels protest van een linkse studente op een vliegtuig, blijkt een crimineel te zijn die werd veroordeeld tot 2 jaar cel voor slagen en verwondingen. De studente, die vorige week door recht te blijven staan en luidkeels te protesteren er in slaagde om de uitzetting te saboteren, werd gelauwerd in de internationale pers en werd in onder meer Newsweek een “heldin van Generatie Z” genoemd.

Onderzoek van de Finse krant Helsingin Sanomat en Fox News heeft naar boven gebracht dat de 52-jarige Afghaanse illegaal, die Zweden zou uitgezet worden, maar kon blijven na protest van een jonge Zweedse studente, een veroordeelde crimineel is. Dit werd bevestigd door de Zweedse politie. Intussen is hij alsnog uitgezet.

‘Heldin’ blijkt criminele Afghaan gered te hebben

Vorige week maandag weigerde Elin Ersson, een studente aan de Gothenburg Universteit, neer te zitten op een vliegtuig waarmee een Afghaanse geweigerde asielzoeker en crimineel zou uitgezet worden. Hierdoor kon het vliegtuig niet vertrekken. Een live-filmpje van haar actie, die erin slaagde om de deportatie te voorkomen, werd nagenoeg 5 miljoen keer bekeken op Facebook. Na de actie kon Ersson op heel wat positieve reacties rekenen in de media.

“Er is een man wie zal gedeporteerd worden naar Afghanistan, waar hij wellicht zal vermoord worden”, zo vertelt Ersson in de video.”Ik doe wat ik kan om iemands leven te redden. Zolang iemand rechtstaat, kan de piloot niet vertrekken. Ik wil enkel de deportatie stopzetten, en dan zal ik instemmen met de regels hier. Dit is allemaal perfect legaal, en ik heb geen misdrijf gepleegd.”

Wie wel een misdrijf gepleegd blijkt te hebben is de 52-jarige Afghaan in kwestie. De man werd veroordeeld tot 2 jaar celstraf wegens slagen en verwondingen. De autoriteiten weigerden echter verdere details rond zijn veroordeling te verschaffen. De deportatie werd overigens uitgesteld, maar niet afgesteld, zo blijkt verder. De man werd vandaag nog teruggestuurd naar Kaboel, Afghanistan.

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Publiée par Elin Ersson sur Lundi 23 juillet 2018