Paul Bekaert, de advocaat die voormalig Catalaans regiopresident Carles Puigdemont in België verdedigde, is pessimistisch over de toestand van de democratische waarden. Zo neemt volgens hem de gevoeligheid daarvoor af en zoeken mensen hun toevlucht tot sterke leiders. “De verheerlijking van De Wever in eigen land verontrust mij”, stelt hij tegenover De Zondag.

Bekaert staat bekend omwille van zijn expertise in minderheden en mensenrechten. Dat Puigdemont, nadat hij naar België vluchtte, contact met hem opzocht, verwonderde de advocaat dan ook niet. Momenteel verdedigt hij opnieuw een Spanjaard, namelijk de omstreden rapper Valtonyc. De man, gekend omwille van controversiële teksten zoals “jouw Spaanse vlag is mooier in vlammen, net als een hoerenpolitiepatrouille die wordt opgeblazen”, heeft eveneens het Spaanse gerecht aan zijn been. Valtonyc zou immers schuldig zijn aan het “ernstig beledigen van de Kroon” en “het verheerlijken van terrorisme”.

Volgens Bekaert staat de “vrijheid van meningsuiting […] zwaar onder druk in Spanje”. “Het land is daarvoor al twee keer veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Veel kunstenaars zitten er in de gevangenis omwille van de zogenaamde muilkorfwet: alles wat dissident is, wordt verheerlijking van terrorisme genoemd”. Hoewel Valtonyc zeer controversiële teksten schrijft – zo wenst hij bijvoorbeeld dat de bus van de Partido Popular ontploft – kan het volgens Bekaert, juridisch, niet dat men “de vrijheid van meningsuiting dermate beperkt”.

Afbouwen democratie

Vandaag zitten we volgens de advocaat van Puigdemont in “een tijdperk van terrorismeverdwazing”. “Ik zie dat ook in ons land. Men gaat de democratie verdedigen met ondemocratische maatregelen. Helaas heeft dat het omgekeerde effect: de democratie wordt afgebouwd”. Zo staat volgens de advocaat het vermoeden van onschuld onder druk, gaat men soepeler om met vormfouten en neemt de gevoeligheid voor democratische waarden af. “Wie geen mening heeft, zal natuurlijk nooit in aanraking komen met de inperking van de vrijheid van mening”, klinkt het tegenover De Zondag.

Daarnaast ziet hij “dat mensen zonder nadenken sterke leiders nahollen”. “Zie Trump, zie Orban, zie Erdogan. Vaak druist het programma van die leider in tegen de belangen van die mensen, maar dat deert hen niet. De verheerlijking van De Wever in eigen land verontrust mij ook”, klinkt het bij de mensenrechtenadvocaat.