Het aantal illegalen en de overlast ten gevolge daarvan stijgt in het West-Vlaamse Jabbeke. Dat meldt VRT NWS. Illegalen slapen er op het kerkhof of tappen elektriciteit af. Toch worden er geen arrestaties verricht, vanwege het administratief werk dat dat met zich meebrengt. “Dat zijn heel arbeidsintensieve opdrachten die weinig bijdragen.”

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ongeveer 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) trok vorige week nog aan de alarmbel.

Overlast

Havenstad Zeebrugge is enorm in trek bij illegalen en wordt nu al ruime tijd geteisterd door de criminaliteit van de illegalen in de streek. Maar ook Jabbeke, een stad nabij Brugge, ondervindt meer en meer overlast van transitmigranten. Vanwege haar ligging – vlakbij een snelwegparking en de kust – zien transitmigranten Jabbeke als de ideale tussenstop voor hun illegale reis naar Groot-Brittannië. Daardoor zijn er alsmaar meer illegalen te zien in het Jabbeekse straatbeeld.

Zij zorgen bovendien alsmaar vaker voor overlast. Recent werd een groepje illegalen betrapt toen ze aan het slapen waren op het kerkhof. Verderop op het kerkhof was een ander groepje illegalen elektriciteit aan het aftappen uit een elektriciteitskast. Een leegstaand huis in de Dorpsstraat werd gekraakt door enkele transitmigranten en werd intussen dichtgetimmerd.

In Oudenburg, vlakbij Jabbeke, ontstond gisteren een vechtpartij tussen 2 groepen transitmigranten. Ze gebruikten onder meer stokken om elkaar te lijf te gaan. Daarbij raakten enkele illegalen gewond. Eén van hen, een Soedanees, verkeert in kritieke toestand.

(Lees verder onder de tweet.)

Geen arrestaties

De lokale politie is niet talrijk genoeg om het probleem aan te pakken vanwege het administratieve werk dat arrestaties met zich meebrengt. “Zoiets neemt uren in beslag. Vingerafdrukken nemen, smartphones uitlezen… Om hen uiteindelijk op dezelfde plaats terug af te moeten zetten met een briefje met het bevel om het grondgebied te verlaten”, aldus burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) aan Knack. “Dat zijn dus heel arbeidsintensieve opdrachten die weinig bijdragen.”

Daarom voert de politie geen arrestaties uit, maar verzoekt men de illegalen gewoon om weg te gaan. De achtergebleven spullen worden achteraf opgeruimd.  “De politie spreekt hen aan en maant hen aan om te vertrekken. De technische dienst verwijdert daarna de achtergebleven spullen”, klinkt het. “Een bewuste tactiek om het hier zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor hen. Want een tentenkamp in Jabbeke willen we absoluut vermijden.”