Bij een grootschalige politie-actie in het West-Vlaamse Jabbeke zijn 66 illegale transitmigranten opgepakt nabij de Oudenburgweg. Het gaat om zowel mannen, vrouwen en kinderen. Het Nieuwsblad brengt dat de illegalen werden geïdentificeerd, maar reeds werden vrijgelaten met een bevelschrift om het land te verlaten.

Begin deze week werd duidelijk dat er meer en meer illegalen opduiken in Jabbeke. Ook in het straatbeeld van de West-Vlaamse gemeente doken de transitmigranten – die het VK willen bereiken – meer en meer op. De politie volgde maandag een groep op en ontdekte dat ze zich schuilhielden in een bos aan de Oudenburgweg. Niet onlogisch, want het bos biedt beperkte zichtbaarheid en nabijheid bij de snelwegparking aan de E-40. Daar probeert men aan het oog van truckers te ontsnappen en zich in vrachtwagens die richting het VK rijden te verstoppen.

Woensdag werd het bos echter door 35 agenten uitgekamd. 66 transitmigranten werden daarbij opgepakt. Het Nieuwsblad rapporteert verder dat de politie foto’s nam en zoveel mogelijk transitmigranten identificeerde. Hierna werden de illegalen vrijgelaten met een bevelschrift om België te verlaten. Men mocht meenemen wat men wilde. De achtergelaten spullen werden in een grote container gestopt door de technische dienst.

Illegalen en overlast

De problematiek van transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land, maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ongeveer 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) trok vorige week nog aan de alarmbel met betrekking tot de situatie in Zeebrugge.

Maar ook Jabbeke ondervindt meer en meer overlast van transitmigranten. Vanwege haar ligging – vlakbij een snelwegparking en nabij de kust – zien transitmigranten Jabbeke als de ideale tussenstop voor hun illegale reis naar Groot-Brittannië. Daardoor zijn er alsmaar meer illegalen te zien in het Jabbeekse straatbeeld.

ADVERTENTIE