Vijf Europese landen hebben beloofd de bootmigranten die op het ronddobberende ngo-schip de Aquarius zitten, onderling te verdelen en op te nemen. Daardoor kan de Aquarius uiteindelijk toch aanmeren in Malta. Bij de ngo’s reageert men tevreden. Ons land zal geen bootmigranten opnemen. Die Ngo-schepen stoppen beter met deze activiteiten”, aldus staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Met het nieuwe aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Kersvers Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) stelde een einde te willen maken aan illegale migratie en wil 500.000 illegalen het land uitzetten.

Salvini voegt daad bij woord en weigerde enkele weken geleden voor het eerst een ngo-schip – de ‘Aquarius’ – met 600 illegale migranten toe te laten tot Italië. Enkele dagen geleden moest de Aquarius opnieuw op zoek naar een haven nadat Italië, Malta en Libië weigerde het schip met bootmigranten te laten aanmeren. Artsen zonder Grenzen, eigenaar van de Aquarius, riep de Europese regeringen op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Europese oplossing

Na 4 dagen ronddobberen op de Middellandse Zee lijkt nu een oplossing gevonden te zijn voor de Aquarius. Vijf Europese landen – Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Luxemburg – hebben Malta beloofd de bootmigranten op het schip onderling te verdelen. Het akkoord werd gesteund door de Europese Commissie, en Malta werd uiteindelijk overtuigd zijn haven op te stellen voor de Aquarius.

De regering in Malta reageerde tevreden op de oplossing. “De Maltese regering beschouwt dit als een concreet voorbeeld van Europese solidariteit en leiderschap”, klinkt het in de mededeling.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook hulporganisaties die de reddingsacties uitvoerden en aanwezig zijn op het schip Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée reageerden opgelucht. “Het feit dat hier samengewerkt wordt tussen een groot aantal EU-landen is een positief teken, en wijst erop dat de landen begrepen hebben dat het een gezamenlijk probleem is”, aldus Frédéric Penard van SOS Méditerranée.

België?

Ons land zal deze keer dus geen bootmigranten opvangen, wat het eind juni wel deed toen het schip van de ngo Mission Lifeline op zoek was naar een haven. “Zoals ik in juli in de Kamer antwoordde, operatie Lifeline waarbij we enkele migranten van een ngo-schip overnamen, was EENMALIG en uit solidariteit met Malta”, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

“We gaan dit niet herhalen want het lost niets op. Die Ngo-schepen stoppen beter met deze activiteiten”, besluit Francken.