De Belgische overheid keerde vorig jaar 121 miljoen euro uit aan kindergeld bestemd voor kinderen die niet in ons land wonen. En die cijfers groeien. In vergelijking met 2015 is het bedrag met 14% gestegen. Toen werd nog ‘slechts’ 106 miljoen euro uitgekeerd aan kinderen in het buitenland. Het gaat thans om 63.422 kinderen, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Normaliter wordt een kindertoelage uitgekeerd door het land waarin een kind woont. Maar dat kan anders te werk gaan. Wie namelijk hier werkt of een uitkering trekt, maar een gezin heeft in een EU-lidstaat of in EFTA-land Noorwegen, Liechtenstein of IJsland kan Belgisch kindergeld verkrijgen. Kinderen in Frankrijk en Nederland gaan zo met heel wat Belgisch kindergeld gaan lopen. Zo’n 54% van het geld gaat naar Frankrijk (65 miljoen euro). De rest gaat naar Nederland (18,8 miljoen), Polen, (10,79 miljoen), Roemenië (9,48 miljoen) en Spanje (3,25 miljoen). Dit blijkt uit data van Famifed die Het Laatste Nieuws opvroeg.

Oost-Europa bestemming van heel wat kindergeld

Het nieuws komt er na enige controverse in Duitsland over gelijkaardige berichtgeving. Daar bleek dat het gros van het uitgekeerde budget aan kindergeld voor buitenlandse kinderen naar Oost-Europa gaat. Ook hier groeit dat Oost-Europees aandeel. Tussen 2014 en 2017 steeg het aantal Oost-Europese kinderen die in aanmerkingen komen voor Belgisch kindergeld met 48 procent. In totaal betreft het 18,7 procent van alle buitenlandse kinderen waar Belgisch kindergeld naar toe gaat.

Het Vlaams Belang drong reeds vorig jaar er op aan om de regeling aan te passen aan de levensduurte in het land in kwestie. “De opvoeding van een kind in Roemenië kost immers heel wat minder dan de opvoeding van een kind in België”, zo stelde Vlaams parlementslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) vorige zomer in Het Laatste Nieuws. “Het hoeft dan ook niet te verbazen dat onze […] hoge kinderbijslagtarieven een extra aanmoediging vormen voor arbeidsmigratie naar ons land.”

(Lees verder onder de tweet.)

Andere stromen

Het dient tevens gezegd te worden dat er ook via andere wegen uitkeringsgelden naar het buitenland vloeien. Eind vorig jaar bleek zo dat vanuit België 514 miljoen euro naar het buitenland werd gestuurd vanuit België. Ongeveer de helft van dat bedrag blijft binnen de EU. Onlangs werd deze vorm van transfers verdedigd door de linkse NGO 11.11.11 in een omstreden campagne die in De Standaard werd afgedrukt. Deze transfers zouden immers “een belangrijk instrument voor de ontwikkeling van deze landen en in de strijd tegen armoede” zijn.

Omgekeerd vloeit er ook kindergeld in onze richting. “Belgen die in Luxemburg, Nederland of Frankrijk werken, krijgen ook het kindergeld van die landen”, zo liet men op het kabinet van minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) weten vorig jaar. “In 2015 werd door die landen 94 miljoen uitgekeerd aan kinderen in België.”