De linksprogressieve ngo 11.11.11 heeft op sociale media heel wat kritiek over zich uitgelokt. In een advertentie in De Standaard impliceert de organisatie dat de illegale migranten, die in gammele bootjes de Middellandse Zee oversteken met behulp van mensensmokkelaars, een antwoord zijn op de vele vacatures die niet ingevuld raken in België. “Stuitend”, zo klinkt het bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

“140.000 vacatures raken niet ingevuld volgens VBO”, zo citeert de 11.11.11-advertentie een artikel van eerder dit jaar in De Standaard. Begeleid bij het krantenknipsel een paginagrote foto van een rubberen boot vol migranten en de boodschap: “Redding is onderweg”. En nog: “Migratie werkt als we het laten werken”. Op sociale media regent het nu kritiek. “NGO promoot paginagroot migratievorm die: illegaal/tegen de wet is, levensgevaarlijk is en mensensmokkelaars enkel rijker en driester maakt”, zo tweet Francken scherp. “[…] Totaal valse oplossing voor knelpuntvacatures op onze hoogontwikkelde arbeidsmarkt”. Bij Randstad noemen ze de advertentie dan weer “niet slim”.

“Mooi initiatief, maar solidair met wie?”

Een 11.11.11-advertentie heeft scherpe tongen losgemaakt op Twitter. De pro-migratie-ngo 11.11.11 heeft dit jaar de Solidariteitsprijs van De Standaard gewonnen en kreeg daarbij een paginagrote advertentie op de rug van de krant“Mooi initiatief, maar solidair met wie?”, tweet Francken echter. “De mensensmokkelaars? Libische milities? Migranten met 0 kans op erkenning als vluchteling?” En nog: “Opengrenzen-ngo’s voelen zich zo moreel verheven dat ze alle realiteitszin verliezen.”

Bij Randstad begrijpen ze de advertentie evenzeer niet goed. “Bedoelingen zijn ongetwijfeld goed, maar slim is deze advertentie van 11.11.11 niet”, tweet Jan Denys, arbeidsexpert bij HR-organisatie Randstad. Ook Bart Claes, jongerenvoorzitter van het Vlaams Belang, maakt de advertentie met de grond gelijk. “Van elke 10 asielzoekers die ons land binnenliet zijn er amper 3 aan het werk”, aldus Claes. “11.11.11 krijgt duidelijk te veel subsidies als ze zoveel geld uitgeven aan belachelijke advertenties in kranten”. Publicist Philip Roose vraagt zich dan weer af of “dit een apologie [is] voor het nemen van onverantwoorde, en zelfs dodelijke, risico’s?”

(Lees verder onder de tweet.)

11.11.11: “Enkel legale migratiekanalen tussen ontwikkelingslanden en Europese landen bieden een oplossing”

Op de website van 11.11.11 roept de organisatie op tot het legaal maken van arbeidsmigratie tussen ontwikkelingslanden en Europese landen. “Enkel legale migratiekanalen tussen ontwikkelingslanden en Europese landen bieden een oplossing voor de huidige crisis en kunnen het gras voor de voeten van mensensmokkelaars wegmaaien”, aldus de organisatie in een mededeling uit juni. “Vanaf 2019 begint de hele Vlaamse beroepsbevolking te krimpen. Deze cijfers staan in schril contrast met de stijgende bevolkingsgroei in veel ontwikkelingslanden waar de lokale arbeidsmarkt niet in staat is om jongeren aan een job te helpen”.

De organisatie stelt verder dat het goed is dat migranten die hier werken geld sturen naar hun land van herkomst. Deze transfers zouden immers “een belangrijk instrument voor de ontwikkeling van deze landen en in de strijd tegen armoede” zijn.

Vandaag staan er circa 140.000 vacatures open in België. Tegelijk telde België vorige maand volgens de socialistische vakbond 490.318 werklozen (zowel uitgekeringsgerechtigden als werklozen zonder uitkering). In 2016 werd dan weer bericht dat slechts een op de drie asielzoekers in ons werk heeft gevonden.

(Lees verder onder de tweet.)

In 2017 kreeg 11.11.11 ruim 6 miljoen euro aan subsidies in België. Dit via nagenoeg alle beleidsniveau’s: Europees, federaal, Vlaams, provinciaal en lokaal. In een persmededeling roept partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) nu op om te knippen in de subsidies na “de nieuwe provocatie”. Volgens de rechtse partij is de campagne “dan ook niet minder dan leugenachtig te noemen”.

Asielcrisis

Sinds de start van de asielcrisis in 2015 staken honderdduizenden migranten – veelal jonge mannen – de Middellandse Zee over vanuit conflictgebieden in Syrië, Irak of Libië. Echter betreft het ook heel vaak migranten afkomstig van arme Zwart-Afrikaanse landen zoals Eritrea of Nigeria.

In 2016 kwamen er meer dan 180.000 migranten aan in Italië alleen, een record. Het gaat hierbij voornamelijk om gelukzoekers: migranten die om economische redenen naar Europa trekken en die dus niet in aanmerking komen voor politiek asiel. Rond Afrikaanse migratie naar Europa is een ganse ‘business’ uitgebouwd waarbij mensensmokkelaars grof geld verdienen op de rug van arme Afrikanen. Vaak worden migranten in krakkemikkige bootjes gestopt om de Europese kustlijn te bereiken of om opgepikt te worden door de kustwacht of boten van linkse ngo’s. In hetzelfde jaar 2016 verdronken meer dan 4.500 migranten op de Middellandse Zee.