Wereldkampioen voetbal worden, velen dromen er van en je verwacht dan ook één groot feest. Niet zo in Frankrijk echter, of toch niet helemaal. In de nacht van zondag op maandag braken er in heel het land rellen uit. Voornamelijk allochtone jongeren vielen de politie aan en plunderden winkels.

De Franse politie moest ingrijpen in Parijs, Nancy, Marseille en Lyon, maar ook in – onder meer – Grenoble, Rouen, Le Havre, Nice, Cannes, Strasbourg waren er rellen. De politie pakte slechts enkele tientallen mensen op.

De rellen begonnen in Parijs, waar een bar werd vernietigd en een winkel, de Drugstore Publicis, geplunderd. Vanaf de Arc de Triomphe verspreidde het geweld zich naar andere delen van de hoofdstad. In Lyon begon men het straatmeubilair te vernietigen, vuilnisbakken in brand te steken en de politie aan te vallen.

In Nancy raakten dan weer enkele kinderen van 3 en 6 jaar oud zwaargewond toen een motorfiets in het publiek reed en vluchtmisdrijf pleegde. En in Rouen werden een journalist en enkele supporters in elkaar geslagen. Ze moesten ontzet worden door de brandweer.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Veel veiligheidspersoneel voorzien in Frankrijk

Voor het weekend, waarin ook de Franse nationale feestdag plaatsvond, had Frankrijk nochtans aangekondigd 110.000 extra manschappen aan veiligheidspersoneel in te zetten om de orde te bewaren, samen met ongeveer 44.000 brandweermannen.

In West-Parijs was er bovendien een absoluut verbod op voertuigen. Dat werd echter niet goed nageleefd, zoals uit de beelden blijkt. Ook werden er veel auto’s op hun kop gezet of in brand gestoken. Naar schatting werden er dit weekend 845 auto’s in brand gestoken in Frankrijk. De politie moest tussenkomen met traangas en het waterkanon. (Lees verder onder de tweet)

Sociale media

Vooral op sociale media kan men veel beelden en getuigenissen terugvinden van de rellen. Hieronder een selectie. In de traditionele media werd het geweld echter initieel geminimaliseerd. In de kranten van vandaag zal je er weinig over lezen. Dit tot groot ongenoegen van veel mensen. Onder meer de identitaire jongerenbeweging Schild & Vrienden klaagde dit aan door middel van onderstaande video.