Het sleutelen aan de werkloosheidsuitkeringen was lange tijd taboe in de huidige regering, ondanks dat N-VA en Open Vld al jaren vragende partij zijn voor de beperking van deze uitkeringen in de tijd. Vicepremier en Werkminister Kris Peeters (CD&V) laat de RVA nu echter onderzoeken wat de impact zou zijn van een versnelde verkleining van de werkloosheidsvergoeding.

Eerder deze zomer kwam het tot een conflict over economische en -arbeidsbevoegdheden tussen de federale minister van Werk – Peeters – en de Vlaamse Werkminister Philippe Muyters (N-VA) inzake de SWT-regeling (het voormalige brugpensioen) in het Carrefour-dossier. Muyters stelde hier opvolgend een aantal zaken voor aan Peeters die een dynamischere arbeidsmarkt moesten creëren. Peeters stemde nagenoeg met alles in, maar hij liet weten dat andere zaken niet meer konden worden besproken. Zaken zoals het sleutelen aan de SWT-regeling en de werkloosheidsuitkering. Tot nu, zo blijkt uit verslaggeving van Het Laatste Nieuws.

CD&V: “Als het wenselijk en haalbaar is, maken we zelf een voorstel”

De CD&V lag heel lang dwars wat betreft het beperken van de werkloosheidsuitkering, maar Peeters lijkt nu toch de deur op een kier te houden door op zijn minst de mogelijkheid te overwegen. “We hebben de RVA de opdracht gegeven om de impact van alle mogelijke scenario’s te berekenen”, zo vertelt de woordvoerster van Peeters in Het Laatste Nieuws. “Afhankelijk van de haalbaarheid en wenselijkheid, komen we mogelijk zelf met een voorstel.”

Het is nog afwachten of er dus überhaupt een voorstel komt en in hoeverre er rekening zou gehouden worden met de wensen van coalitiepartners MR, Open Vld en N-VA. CD&V wil alleszins dat als de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering (hoe langer men stempelt, hoe kleiner je uitkering wordt) wordt versterkt, de kleinste uitkeringen – die gaan naar langdurige werklozen zonder kinderen – wel verhoogd worden. Dit omdat deze nu te dicht bij het leefloon liggen. N-VA en Open Vld zien dit dan weer minder zitten.