Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag loopt het terugkeren van reeds in de Europese Unie geregistreerde asielzoekers vooral mis in Duitsland. Dit ligt minder aan de terugnamebereidheid van het land van aankomst in Europa, maar meer aan problemen in Duitsland zelf.

De EU-partners die onder de Dublin-regeling vallen zouden nu veel minder migranten terugnemen dan dat Duitsland hen doorstuurt. Dit antwoord kwam er na een vraag van oppositiepartij Linkspartei. Duitsland stuurde dit jaar tot eind mei al 9.233 verzoeken naar Italië om migranten terug te nemen. Het land zou daarvan 8.421 mensen terugnemen, maar slechts 1.384 van hen werden ook effectief teruggestuurd. De hoofdreden is volgens veiligheidsdiensten dat de migranten verdwijnen wanneer ze zich moeten melden voor een terugkeer.

Ook in Spanje speelt zich hetzelfde verhaal af. Van de 1.849 terugnameverzoeken, stemde het land in met 1.255 gevallen waarvan er slechts 172 effectief terug gingen. In Griekenland waren er 1.714 aanvragen, maar werden er slechts 36 goedgekeurd en slechts 5 van hen werden teruggestuurd. Beide landen waren echter de eersten die de overnameovereenkomsten tekenden met bondskanselier Angela Merkel (CDU) na de Europese migratietop deze week.

Tijdens de migratietop werd ook beslist om EU-opvangcentra voor migranten te bouwen in Noord-Afrika. Maar het is nog niet zeker of die er ook daadwerkelijk komen. De Egyptische parlementsvoorzitter Ali Abd al-Aal verwerpt het voorstel: “EU-opvangcentra voor migranten in Egypte zouden de wetten en de grondwet van ons land schenden. De Egyptische wet laat over het algemeen geen vestigingen van vluchtelingenkampen toe.” Hij zegt ook dat het volgens de wet niet toegelaten is om migranten met een verblijfsvergunning in Egypte terug te sturen wanneer ze geen asiel krijgen in de EU. Al-Aal herinnert de EU eraan dat er al een groot aantal migranten in Egypte is: “We herbergen nu al zo’n 10 miljoen vluchtelingen uit Syrië, Irak, Jemen, Palestina, Soedan, Somalië en andere landen. Dit betekent dat onze capaciteiten nu al worden gebruikt.”

(Lees verder onder de tweet)

Duitsland heeft daarnaast ook een bilateraal migratieakkoord gesloten met 14 Europese landen waaronder België. Door het ondertekenen van de akkoorden door de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU), stemmen de landen ermee in om migranten die in Duitsland aankomen en eerder al in één van die andere landen asiel hebben aangevraagd, sneller terug te nemen. Maar dat nieuws werd nadien ontkend door bijvoorbeeld Tsjechië en Hongarije. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet weten dat er nog niets concreet ondertekend is.