Was wankele Juncker dronken op NAVO-top?

0
4294

Op televisiebeelden is te zien hoe de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, struikelt, waggelt en recht geholpen moet worden door de andere wereldleiders. De officiële uitleg luidt dat hij niet dronken was, maar problemen met zijn ischiaszenuw heeft. Er zijn echter hardnekkige geruchten dat de Commissievoorzitter een drankprobleem heeft.

Tijdens een galadiner voor NAVO-leiders in het Jubelpark in Brussel leek Juncker te worstelen met zijn evenwicht. Hij krijgt daarbij hulp van onder andere de Nederlandse premier Mark Rutte en de Oekraïense president Petro Poroshenko. Op de beelden is te zien hoe Juncker rechtgehouden moet worden terwijl hij de trappen afloopt.

Dronken of ischias?

“Voor zover ik weet heeft hij [Juncker] geen ernstige gezondheidsproblemen, maar heeft hij wel al een tijdje een rugprobleem”, zei Rutte na afloop tegen VRT NWS. In juni vertelde Juncker nog tegen het Ierse parlement dat hij lijdt aan pijn aan de ischiaszenuw, wat problemen zou veroorzaken bij het lopen.

Niet iedereen lijkt overtuigd door uitleg. Er zijn al langer hardnekkige geruchten dat Juncker een drankprobleem heeft. Er circuleren ook talloze beelden waarop de Commissievoorzitter zich dronken lijkt te gedragen. Ook een arts geconsulteerd door SCEPTR lijkt weinig geloof te hechten aan die uitleg: “Hij wandelt bij voorkeur met gerechte rug […] Mensen met rugproblemen zullen bij voorkeur voorover buigen. Wat wel zou kunnen is probleem in kleine hersenen. Maar dat is onwaarschijnlijk met zulk een wisselen van symptomen. Dus drank lijkt waarschijnlijker.”

Vraag naar medisch certificaat

“Ik heb geen bewijs dat hij dronken is, maar zo ziet het er wel uit. Als het de schuld is van zijn ischias dan zouden we recht moeten hebben op een medisch certificaat!”, schrijft Umberto Gambini, die voor de Catalaanse Europarlementariër Ramon Tremosa (ALDE) werkt, op Twitter. “Openbare instelling, hij wordt goed betaald door de belastingbetalers. Schade voor het imago van Europa? Hoe zit het met het vertrouwen van de EU-burgers in het EU-project?”

Toen hij bij een eerder incident in Dublin al vragen kreeg over zijn toestand zei Juncker dat hij “niet dronken” was. Hij verwees toen naar zijn ischias. Hij zou die aandoening bij auto-ongeluk hebben opgelopen. “Ik zou liever dronken worden”, voegde Juncker daar toen laconiek aan toe.