Wapenhandelaar en voorzitter van wapenrechtenorganisatie AVWL Daniel Beets mengt zich in het verhitte debat rond Juwelier Moens uit Oostakker, die vorige week een gewapende allochtone overvaller doodschoot die vluchtte met buit. De juwelier en zijn familie werden luttele momenten voor het fatale schot nog bedreigd met een oorlogswapen en geslagen“Laat zelfverdediging ook toe voor goederen”, roept Beets op in Het Laatste Nieuws.

Beets baat een wapenwinkel uit in het Waals-Brabantse Waver en is als AVWL-voorzitter al jaren het gezicht van wapenliefhebbers in Vlaanderen. In een reportage van VTM doet Beets echter een merkwaardige oproep. “De mensen zien […] dat gangsters – wanneer ze gevat worden – absoluut niet gestraft worden. Dat zal zeker meespelen in een onveiligheidsgevoel, toch zeker in een onrechtvaardigheidsgevoel”, aldus Beets. “De mensen die goederen verzameld hebben of goederen verzameld hebben voor de verkoop en die daarvoor overvallen worden [door personen die] die goederen willen stelen, die moeten die goederen zeker kunnen verdedigen.”

Publiée par Daniel Beets sur Mercredi 11 juillet 2018

“Schuldig verzuim”

Op Facebook verduidelijkt Beets verder zijn standpunt. De verdediging moet vooreerst mogelijk gemaakt worden, met of zonder wapen. Verdediging [van goederen of personen] wil niet automatisch inhouden dat er ook wapens moeten gebruikt worden”, aldus nog de geëngageerde wapenhandelaar. “[En] wanneer ik spreek over ‘wapens’, dan is dat niet alleen over vuurwapens waarmee sportief en recreatief geschoten wordt of gejaagd. Ook andere voorwerpen, die onder de hand vallen, worden in die gevallen ‘wapens’.”

Beets specificeert verder ook dat de verdediging van goederen in eerste plaats moet voorzien worden voor eigendommen binnen de woonplaats. Voor verdediging van eigendom in publieke plaatsen moeten er voorzorgen genomen worden om “onschuldige voorbijgangers” te beschermen. 

Beets vindt tenslotte dat de overheid door een te laks justitiesysteem en de beperking van de wettelijke zelfverdediging zich “aan schuldig verzuim [bezondigt] en zelfs aan medeplichtigheid door de criminelen zoveel rechten toe te kennen.” Bij het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V) en Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) wenste men niet te reageren.

“Maximaal begrip”

Juwelier Moens kreeg naast de bijstand van Beets tevens al de steun van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en de neutrale ondernemersorganisatie NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen). Eerder deze week lieten zij weten “maximaal begrip” te hebben voor de juwelier. Ook het rechtse Vlaams Belang steunt de juwelier en roept op tot een uitbreiding van de wettelijke definitie van zelfverdediging. Een petitie opgestart door het Vlaams Belang – ‘Geen straf voor juwelier Moens’ – verzamelde reeds 18.000 ondertekeningen. Juweliersfederatie ‘Ars Nobilis’ staat evenzeer achter juwelier Moens.

(Lees verder onder de tweet.)

Vorige maand werd duidelijk dat het wapenbezit in Vlaanderen stevig stijgt. Rond dit moment zijn er volgens het Vlaams Vredesinstituut zo’n 781.419 geregistreerde vuurwapens in België. Dit brengt ons op hetzelfde niveau als in 2006, “toen de Belgische wapenwet gevoelig werd verstrengd en bezitters hun illegale geweren straffeloos konden inleveren”. Na het invoeren van de verstrengde wapenwet volgde er aanvankelijk een stevige daling van het aantal geregistreerde vuurwapens. Waar dit er in 2006 nog 778.585 waren, telde België er vier jaar later nog maar 707.869.