De 12 bestuursleden van de Vlaamse staatsomroep VRT zullen binnenkort een pak meer verdienen. Waar men voorheen 250 euro per vergadering kon innen, wordt dit nu 325 euro: een stijging van maar liefst 30 procent. Ook de maximumvergoeding stijgt met 30 percent naar 3.250 euro per jaar. De bestuursleden beslisten dit zelf, na een overleg met de Vlaamse regering. Dat brengt Het Nieuwsblad.

Het zijn veelal ‘slechte’ tijden voor bestuurders in publieke instellingen. Na de schandalen rond Publifin, Publipart en Samusocial is de publieke tolerantie voor een bepaalde soort van ‘bijklussen’ niet meer wat het geweest is. Bij de intercommunales wordt dan ook flink geknipt en ook bij 10 procent van de Vlaamse instellingen gingen de zitpenningen naar beneden. Maar niet bij de VRT, zo blijkt nu. Daar gaat men over tot een fikse opslag. De beslissing komt er na een vergelijkende studie besteld door de Vlaamse regering. Hieruit bleek dat de VRT-bestuursleden minder verdienen dan bestuurders bij een gemiddelde Vlaamse overheidsinstelling.

VRT-bestuursvoorzitter: “Het gaat om een marginale verhoging”

Het nieuwe vergoedingsbeleid kadert in een van de 167 knopen die zijn doorgehakt afgelopen weekeinde tijdens de ‘superministerraad’. De Vlaamse regering maakte bekend dat de afgevaardigde van de Vlaamse regering in de VRT-raad van bestuur een 50 percent kleinere maximale vergoeding zou krijgen: 6.500 euro in plaats van 13.000 euro, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Op Twitter laat de gemeenschapsafgevaardigde bij de VRT, Rudi De Kerpel (van N-VA-signatuur), echter weten dat zijn bruto-vergoeding niet 13.000 euro bedroeg, maar 10.532,34 euro. Verder tweet De Kerpel ook dat hij zijn vergoeding “integraal schenk[t] aan [een] scholenproject in Zuid-Afrika”.

(Lees verder onder de tweet.)

De Vlaamse regering vergat echter te vertellen dat er naast deze vergoedingsvermindering ook werd beslist over een opslag. De twaalf bestuurders naast De Kerpel zullen net meer gaan verdienen, op basis van een beslissing twee maanden geleden. Vanaf deze maand – juli – verdienen zij per vergadering 325 euro in plaats van 250 euro. En ook hun vaste vergoeding groeit van 2.500 euro naar 3.250 euro per jaar. De maximale jaarlijkse vergoeding is voor elke VRT-bestuurder nu 6.500 euro. Dit betreft echter niet de bestuursvoorzitter, oud-minister-president Luc Van den Brande (CD&V), die het dubbele kan verdienen: 13.000 euro.

“Ten eerste waren de vergoedingen in het geval van de VRT zeker niet te hoog”, zo reageert Van den Brande in Het Nieuwsblad. “[…] Ten tweede gaat het om een marginale verhoging die we hebben doorgevoerd. In overleg met de Vlaamse regering hebben we de vergoedingen enkel aangepast conform het rapport […].” 

Hudson: over het algemeen goede punten voor Vlaamse overheid

Het dient te verteld worden dat na de publicatie van de Hudson-studie besteld door Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wel duidelijk werd dat de vergoedingen binnen de Vlaamse overheid veelal niet extravagant zijn. Bij 90 procent van de instellingen bleek er geen buitensporigheid en liggen de vergoedingen vaak lager dan bij andere overheden of bij private bedrijven.

In 10 procent van de gevallen bleken de vergoedingen echter wel bovengemiddeld. In een 20-tal organisaties, zoals bij het Vlaams Energiebedrijf, openbaar vervoermaatschappij De Lijn en de Vlaamse ­Havens, zullen nu de vergoedingen worden gecorrigeerd naar beneden.