Afgelopen zaterdag werd een beslissing gemaakt over strenge energievoorwaarden voor woonsten op de ‘superministerraad’ van de Vlaamse regering. Wie een huis koopt, krijgt nog maximaal vijf jaar om bepaalde ingrijpende isolatiemaatregelen te verrichten. Dit vanaf 2021. Experts van Het Laatste Nieuws voorspellen waardeverlies voor oude, alleenstaande woningen met een lage ‘ecoscore’. Er werd tevens een akkoord binnen de Vlaamse regering bereikt rond de zogenaamde betonstop.

Na 2021 zal iedereen wie een huis koopt vijf jaar krijgen om aan strenge voorwaarden te voldoen wat betreft isolatie en verwarming. Dat heeft de Vlaamse ‘superministerraad’ beslist afgelopen zaterdag. Wie een oud huis koopt, moet daardoor mogelijk diep in de buidel tasten achteraf, waardoor de koopprijzen op hun beurt kunnen zakken. “Maar wie zijn huis energie-efficiënter maakt, ziet tegelijk zijn factuur dalen en de waarde van zijn woning stijgen”, zo vertelt Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) in Het Laatste Nieuws.

Warmtepompen en ‘superisolerend’ glas

De strenge voorwaarden betreffen het behalen van drie van de volgende zes ‘eco-troeven’: een condensatieketel die jonger is dan vijftien jaar, dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, superisolerend glas en een zogenaamde ‘duurzame boiler’. Dit is dan ofwel een zonneboiler ofwel een warmtepomp. De verplichte kosten kunnen flink oplopen, afhankelijk van het huis in kwestie. Een warmtepomp kost al snel 6.000 euro. Dakisolatie is dan weer courant te verschaffen voor 2.500 euro per 100 vierkante meter. En ook ramen vervangen met het dure ‘superisolerende glas’ kan al snel duizenden euro’s kosten, afhankelijk van het aantal vensters.

Experts duiden er op dat de nieuwe regels niet meteen betekenen dat er minder huizen zullen gekocht worden, maar wel dat dit de prijzen van oudere huizen kan drukken. “De nieuwe eisen kunnen de aankoopprijs van een huis ook drukken. Als een pand nog heel veel investeringen vereist, zal dit meespelen in de onderhandelingen”, zo licht ING-econoom Steven Trypsteen toe in Het Laatste nieuws.

De superministerraad kon tevens een financieel akkoord bereiken rond de ‘betonstop’. Dat is de maatregel die voorziet dat tegen 2025 slechts 3 hectare open ruimte per dag wordt bebouwd of bezet. Men schat nu dat de te compenseren kost voor grondeigenaars tussen de 2 en de 9 miljard zal liggen. Om dit te financieren wil men kijken naar de ‘winnaars’ van de betonstop. Dat zijn de eigenaars van grond binnen woonkernen waar binnenkort nieuwe bouwlagen gemaakt kunnen worden. Wie door de nieuwe regeling flinke meerwaarde kan realiseren, zal hierop een taks van 50 percent betalen.