Afgelopen nacht werd een militaire basis nabij Aleppo, in het noorden van Syrië, met zeker tien raketten bestookt. Volgens de Syrische regering is Israël verantwoordelijk voor de luchtaanval.

Volgens de Syrische staatsmedia heeft Israël afgelopen nacht een raketaanval uitgevoerd op de luchthaven van Nairab, nabij Aleppo. “De Zionistische Vijand heeft een aanval uitgevoerd op één van onze militaire terreinen ten noorden van de luchthaven van Nairab, er werd enkel materiële schade aangericht”, aldus het Syrische staatspersagentschap SANA. Ondanks de beweringen van SANA lijken er toch doden te zijn gevallen.

Iraanse invloed in Syrië

De basis, die honderden kilometers van de Israëlische grens verwijderd ligt, werd getroffen door zeker tien raketten. Volgens de Syrische staatsmedia had de aanval tot doel het offensief van het Syrische regeringsleger in Zuid-Syrië te verstoren. Het Syrische regeringsleger boekte de afgelopen weken grote successen in Daraa.

Israël weigert intussen commentaar te geven op de gebeurtenissen. Het land maakt zich zorgen over de toenemende aanwezigheid van Iran in Syrië. In de zeven jaar dat het conflict intussen woedt heeft het al herhaaldelijk Iraanse basissen en posities in Syrië bestookt.

Eerder zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) dat zijn land geen bezwaar heeft tegen het feit dat de Syrische president Bashar Al-Assad de controle over zijn land herovert en stabiliseert. “We hebben geen probleem met het Assad-regime, 40 jaar lang is er geen enkele kogel afgevuurd op de Golanhoogten”, zei Netanyahu.

Spanning rond Gaza

Intussen is de situatie rond de Gazastrook erg gespannen. Zaterdag vond daar de grootste escalatie plaats sinds 2014. Israël voerde verschillende luchtaanvallen uit en Hamas vuurde meer dan 100 raketten af. Hoewel er een staakt-het-vuren bereikt werd, is de kans op een verdere escalatie nog altijd zeer groot.

Vanavond zou er een belangrijke videoconferentie plaatsvinden tussen het leiderschap van Hamas en Qassem Soleimani. Soleimani is de leider van de Iraanse ‘Quds Force’ en is verantwoordelijk voor de extraterritoriale operaties van het land.