Steve Bannon, de rechts-populistische ex-topstrateeg van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en ex-hoofdredacteur van Breitbart, heeft wilde plannen. Met ‘The Movement’ wil hij alle rechtsnationalistische initiatieven groeperen in Europa en maar liefst een derde van de zetels in het Europees Parlement behalen in 2019. Bannon wil hiervoor een hoofdkwartier in Brussel starten, 10 personeelsleden inclusief. Guy Verhofstadt (Open Vld), voorzitter van de liberale EP-fractie ALDE ziet dit echter niet zitten en roept op om ‘Bannon te bannen’.

Via Twitter liet Verhofstadt afgelopen weekend weten niet opgezet te zijn met de komst van Bannon naar Brussel. Hij postte een foto van Bannon met de Franse RN-leider Marine Le Pen op Twitter die op zo’n moment was genomen zodat het lijkt alsof Bannon de fascistische groet maakt. In werkelijkheid hief Bannon zijn hand op om te zwaaien. “Steve Bannons extreemrechtse visie en poging om Trumps haatvolle politiek naar ons continent te brengen zal afgewezen worden door degelijke Europeanen”, zo tweet Verhofstadt vanuit het rijke Sint-Lambrechts-Woluwe. “We weten welke nachtmerrie nationalisme naar onze landen bracht in het verleden! We moeten Bannon bannen! #GenerationEurope moet hem stoppen!”

Alleen, zo merkt het Nederlandse weekblad Elsevier op, niet iedereen in de ALDE-fractie lijkt Verhofstadt daarin te volgen. De linksliberale Nederlandse partij D66 lijkt net de handschoen op te nemen is is niet bang voor confrontatie met een ander gedachtegoed. “Kom maar op Steve Bannon! Europa staat pal voor haar waarden”, zo schrijft Europarlementslid Sophie in ‘t Veld (D66) op haar blog. “In mei 2019 zullen we de krachten bundelen voor een brede pro-Europese, progressieve middenpartij die een alternatief biedt aan de kiezer […]. Want Europa is té belangrijk om aan de populisten over te laten.”

Bannons idee geen nieuwigheid

Bannons plannen zijn niet uniek. Eerder deze maand liet de rechtse Italiaanse Binnenlandminister Matteo Salvini (Lega) reeds weten een “Europese alliantie” te willen starten die zich kant tegen massamigratie, “alle vrijheidsbewegingen verenigt” en die “de nationale regionale grenzen overschrijdt en vrijheid, werk en veiligheid biedt aan alle mensen”. Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) leek al gewonnen voor dit idee, en ook vanuit de rechtse Hongaarse Fidesz-regering van Viktor Orbán klinken positieve geluiden.

Wat betreft het nieuwe idee van Bannon zijn er echter nog niet direct veel kandidaten. Niet elke Europese nationalist lijkt zich warm te maken voor een bondgenootschap met een Amerikaan in de hoofdrol. Via Politico liet de populaire rechtse partij van Marine Le Pen, het Rassemblement National, reeds weten niet geïnteresseerd te zijn. Wel aan boord is Mischaël Modrikamen, de Belgische, Franstalige voorzitter van de rechtse, maar kleine Parti Populaire. De partij heeft in het federaal parlement één zetel die bezet wordt door Kamerlid Aldo Carcaci.