Filip Dewinter (Vlaams Belang) vindt dat teruggekeerde Syriëstrijders de doodstraf verdienen. Uit het antwoord op de parlementaire vraag van Dewinter blijkt dat momenteel 118 teruggekeerde Syriëstrijders in ons land verblijven. Een minderheid zit in de gevangenis. “De terugkerende Syriëstrijders (in de praktijk IS-terroristen) zijn een tikkende tijdbom”, aldus Dewinter.

De voorbije jaren was er veel te doen over de zogenaamde Syriëstrijders die vanuit Europa naar oorlogsgebied in Syrië en Irak trokken om er te vechten aan de zijde van terreurgroep Islamitische Staat. Ook vanuit ons land vertrok een groot aantal Syriëstrijders. Intussen keerden tientallen onder hen al terug naar ons land. Zijn ze een gevaar voor onze veiligheid?

“Tikkende tijdbom”

Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter vroeg minister van Justitie Koen Geens (CD&V) naar een stand van zaken omtrent deze teruggekeerde Syriëstrijders. Daaruit blijkt dat er momenteel 118 personen in ons land verblijven die gedurende een bepaalde tijd actief zijn geweest als strijdende jihadist. Gemiddeld verbleven ze 4,5 maanden (voor vrouwen) tot 6 maanden (voor mannen) in het oorlogsgebied, alvorens ze terugkeerden naar België.

Opvallend: een minderheid van de naar België teruggekeerde Syriëstrijders verblijft momenteel in een Belgische gevangenis. Zo’n 65% is op vrije voeten. Er wordt bij dat cijfer wel geen rekening gehouden met teruggekeerde jihadisten die nog in afwachting zijn van hun proces of in een buitenlandse gevangenis verblijven. Sinds februari 2015 werden 328 veroordelingen voor terrorisme uitgesproken. Bij 6 van hen werd de Belgische nationaliteit afgenomen.

Filip Dewinter pleit voor een forsere aanpak van terugkerende Syriëstrijders. “De terugkerende Syriëstrijders (in de praktijk IS-terroristen) zijn een tikkende tijdbom. Ze ondermijnen onze samenleving en betekenen een bedreiging voor onze veiligheid. Zo’n mensen horen hier niet thuis. Ze moeten berecht en bestraft worden in Syrië of Irak, ook al betekent dat de effectieve doodstraf. Ik bepleit de ‘burgerlijke dood’ voor Syriëstrijders. Alleen de effectieve doodstraf is goed genoeg!”

ADVERTENTIE