Volgende week beginnen in de federale regering de onderhandelingen voor de begrotingscontrole. Hoewel de regering waarschijnlijk nog ettelijke miljarden zal moeten besparen, presenteerden verschillende minister al hun (budgettaire) verlanglijstje. Het is echter nog maar de vraag of dit haalbaar is.

Minister van Justitie, Koen Geens, wil 120 miljoen euro extra voor Justitie en N-VA-excellenties Jan Jambon en Steven Vandeput willen meer geld voor defensie en de politiediensten. De totale kostprijs van alle extra financiële noden? 471 miljoen euro volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters. “Maar”, zo nuanceerde de christendemocraat tegenover VRT NWS, “traditiegetrouw blijft van zo’n lijstje maar heel weinig over”.

De Croo: “Veiligheidsdepartementen hebben heel veel middelen gekregen”

Niet iedereen staat te springen om meer geld uit te geven. Zo wil Open Vld-vicepremier Alexander De Croo eerst kijken naar welke besparingen er nog kunnen worden gerealiseerd. Daarnaast stelde hij tegenover VRT NWS dat de veiligheidsdepartementen al veel extra middelen hebben gekregen.

De positie van De Croo heeft veel te maken met het tekort van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Nieuwe, succesvolle en duurdere kankerbehandelingen hebben het tekort op het departement Volksgezondheid met 300 miljoen euro verhoogd. De Block verklaarde eerder deze week dat ze evenwel niet staat te wachten op besparingen op haar departement. “Ik vind dat onze patiënten toegang moeten hebben tot de nieuwe medicijnen, dus vraag ik collegaliteit”, reageerde ze tegenover VRT NWS. “Net zoals ik dat heb gedaan om meer te besparen dan voorzien omdat we in meer veiligheid moesten investeren”.

Pas volgende week exacte cijfers

Voorlopig is het nog onduidelijk hoeveel de regering extra gaat (moeten) besparen. Zo presenteert het monitoringcomité pas volgende week het exacte tekort op de begroting.