België heeft een record gebroken. Sinds 2010 waren er nog nooit zoveel nieuwkomers in België. Nagenoeg 140.000 (139.818 om precies te zijn) vreemdelingen maakten van België hun thuis in 2017. Dat blijkt uit cijfers die de rechtse oppositiepartij Vlaams Belang opzocht bij Statistiek België. “Zelfs onder Di Rupo waren er minder migranten”, hekelt partijvoorzitter Tom Van Grieken in Het Laatste Nieuws.

Vorig jaar trokken 140.000 vreemdelingen naar België. Dit terwijl 81.825 vreemdelingen wegtrokken. Het getal 140.000 betreft iedereen met verblijfsrecht: illegalen zijn dus niet meegeteld. Het Vlaams Belang hanteert de cijfers om aan te tonen dat de N-VA niet zo kordaat en streng optreedt op vlak van migratie als het beweert. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelt echter dat het Vlaams Belang de zaken misleidend voorstelt.

Vandaag ontdekt ook HLN.be de realiteit van dit beleid: meer migratie dan onder Di Rupo! Met Theo worden we minderheid…

Publiée par Tom Van Grieken sur Dimanche 1 juillet 2018

“Francken is Vlaamse versie van Merkel”

Op Twitter schiet het Vlaams Belang met scherp op de N-VA naar aanleiding van de cijfers. Een vergelijking met Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) – die thans overhoop ligt met haar coalitiepartner CSU inzake het migratievraagstuk – wordt niet geschuwd. “Ons land is een magneet voor immigranten”, zo beweren de rechtsnationalisten van Vlaams Belang. “Deze regering laat zelfs meer immigranten binnen dan de regering Di Rupo. Theo Francken is de Vlaamse versie van Angela Merkel”.

Van Grieken wijst met de vinger naar de gezinshereniging-regeling die in grote mate verantwoordelijk is voor de migratie van niet-EU-vreemdelingen. “In 2015 kende ons land een asielcrisis en veel erkende vluchtelingen lieten vervolgens hun gezin overkomen”, aldus nog Van Grieken in Het Laatste Nieuws. “In 2011 scherpte het parlement de regels rond gezinshereniging aan, maar voor asielzoekers veranderde er niets. Ook voor hen moet het strenger.”

Francken: “Meeste vreemdelingen uit EU”

Francken vindt de beeldvorming echter niet geheel correct en wijst op het grote EU-aandeel in het migratiecijfer – dat direct goed is voor twee derden van de 140.000 vreemdelingen waarvan sprake. “Het is weinig correct van het Vlaams Belang om die 139.818 voor te stellen als ‘permanente immigranten’ en zeker niet om de regering en N-VA daarvoor verantwoordelijk te stellen”, zo riposteert de populaire N-VA-politicus. “Ook Europeanen zijn opgenomen in dat aantal, en over EU-migratie heeft de regering geen beslissingsmacht. Het EU-verkeer ligt vast in Europese richtlijnen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Francken wijst op Twitter er bovendien op dat het niet gaat om ‘nieuwe Belgen’ zoals Het Laatste Nieuws titelt. ‘Nieuwe Belgen’ betreffen immers mensen die de Belgische nationaliteit verkregen. Wel gaat het om vreemdelingen die een verblijfsvergunning kregen (in 2017). Vorig jaar verwierven 37.000 vreemdelingen de Belgische nationaliteit, zo tweet Francken.

Toch vindt de staatssecretaris de totale niet-Europese immigratie – studenten en hoogopgeleiden buiten beschouwing gelaten – tevens te hoog. Francken wijst er echter hierbij ook op dat de regels voor gezinshereniging en asiel Europees worden vastgelegd. “De migratietanker moet daar worden gekeerd. Mijn handen zijn gebonden”, aldus Francken ten slotte in Het Laatste Nieuws.