Het socialistische Venezuela lijdt onder hyperinflatie. De jarenlange uiterst linkse politiek, doorspekt met monetaire financiering – (‘bijdrukken van geld’) en het aanmaken van schulden, heeft van de olieproducent – ooit het rijkste land in Zuid-Amerika – een van de armste landen in de regio gemaakt. Een maatregel die Venezolaans president Nicolas Maduro nu wil nemen is een vernieuwde uitgave van de nationale munt: de bolívar. Die moet gekoppeld worden aan de cryptomunt ‘Petro’ en vijf nullen minder tellen, zo weet onder meer Bloomberg. Dit in plaats van het schrappen van drie nullen, zoals aanvankelijk aangekondigd.

De start van deze nieuwe munteenheid wordt twee weken uitgesteld tot 20 augustus. Tijdens een speech op de Venezolaanse staatstelevisie zei Maduro dat het ‘ankeren’ van de Bolivar aan de Petro de Venezolaanse economie moet stabiliseren “op een radicale manier”. Om deze ambitie van ruggensteun te voorzien is de digitale cryptomunt ‘Petro’ gestart door de Venezolaanse overheid begin dit jaar. Deze zou moeten gedekt zijn door de olie- en mineraalreserves van Venezuela. De cryptomunt is tevens een manier om de Amerikaanse sancties te omzeilen en nieuwe internationale financiering aan te boren.

Venezuela heeft een “economische revolutie” nodig

Volgens Maduro heeft zijn land een “economische revolutie” nodig. Onder zijn beleid, dat van start ging in 2013, is de Venezolaanse economie immers volledig ingestort. Er is een tekort aan voedsel, medicatie en zelfs toiletpapier. In de steden van Venezuela wordt nagenoeg aanhoudend geprotesteerd tegen het linkse economische beleid en het bewind van Maduro, dat door tegenstanders een dictatuur wordt genoemd. Daarbij kwamen in 2017 zeker meer dan 100 betogers om het leven.

Voor Maduro was partijgenoot Hugo Chávez de president van Venezuela. Dit vanaf 1999 tot zijn dood in 2013. Simón Bolívar – een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder uit de 19de eeuw – was naast Marx een van de grote inspiraties van Chavez’ beleid. Chavez nationaliseerde tal van industrieën, introduceerde participatieve democratische raden analoog met de sovjet-raden van weleer en creëerde een nieuwe grondwet. Bij zijn dood liet hij echter een land achter waarvan de economische groei sterk achteruit ging en de inflatie bijzonder hoog klom. Onder leiding van opvolger Maduro is die trend in Venezuela alleen erger geworden. De inflatie telde er in 2016 maar liefst 800 procent terwijl de economie met 19 procent kromp.

(Lees verder onder de tweet.)

De Venezolaanse overheid wordt door heel wat belangrijke internationale instanties en overheden bekritiseerd. Onder meer de EU, de VS, het Vaticaan, de Verenigde Naties en verschillende Zuid-Amerikaanse buurlanden raden Maduro aan om zijn autocratische koers te veranderen. Venezuela blijft echter nog een handvol bondgenoten overhouden, ook bij ons. Zo kwam de extreemlinkse PVDA vorig jaar nog fel onder vuur te liggen wegens steun aan Maduro.