Hangt het van N-VA en Vlaams Belang af, dan is 11 juli in de toekomst een wettelijke feestdag. Federaal minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), is voor het idee gewonnen maar vraagt zich af welke feestdag er dan moet verdwijnen. Vlaams Belang heeft daarvoor een oplossing gevonden. “Schrap de nationale feestdag van 21 juli als wettelijke feestdag en geef de Vlamingen en Franstaligen elk hun eigen feestdag”, citeert BELGA Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

De eis om van 11 juli een betaalde verlofdag te maken is niet nieuw. Zo keurde het Vlaams Parlement in 1996 al een resolutie goed om van 11 juli een wettelijke feestdag te maken. Hoewel hier 22 jaar later nog niets van in huis is gekomen, werd het punt vandaag opnieuw op de kaart gezet. Zo organiseerde het Vlaams Belang voor de aanvang van de traditionele 11 juli-viering in het Brusselse stadhuis een ludieke actie met een reeks strandstoelen waar “11 juli – Betaalde feestdag” opstond.

De meer dan 20 jaar oude eis kwam ook terug in de toespraak van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. Zo is het volgens de N-VA’er tijd “om daar eindelijk eens werk van te maken“. Partijgenoot en Vlaams minister-president Geert Bourgeois sluit zich daarbij aan. “Die vraag stellen we als N-VA al lang. Het is dan wel zaak om geen feestdag bij te voegen, maar te schuiven met de bestaande feestdagen”, zegt hij aan De Morgen.

Van Grieken: “Best nationale feestdag schrappen”

Hier wringt volgens Peeters net het schoentje. “Ik heb dat als minister-president ook voorgesteld. Maar een extra feestdag is een kost voor de bedrijven. Dus moeten we een andere feestdag schrappen. De vraag is dan altijd welke?”, klinkt het bij Peeters. Hangt het van Van Grieken af, dan verdwijnt een andere wettelijke feestdag, het liefst die van 21 juli.

(Lees verder onder het ingevoegde Facebookbericht.)

“11 juli kan pas echt een feestdag zijn als alle Vlamingen kunnen genieten van de vele festiviteiten” zegt voorzitter…

Publiée par Jong N-VA sur Mercredi 11 juillet 2018

Jong N-VA bepleit in een persbericht een alternatieve mogelijkheid. Zo wil de jongerenpartij de eerste feestdag die in een weekend valt niet compenseren. De huidige regeling – waarbij enkel ambtenaren van de Vlaamse overheid en de gemeenten vrij hebben – is volgens de jongerenpartij niet praktisch. “Heel wat gemeenten, buurtcomités, verenigingen enzovoort organiseren evenementen in het kader van Vlaanderen Feest. Maar praktisch is dat niet: ofwel moeten ze noodgedwongen uitwijken naar het weekend, ofwel komen vele mensen niet opdagen omdat ze moeten werken”, zegt voorzitter Tomas Roggeman.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/