De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij bereid zou zijn een ‘shutdown’ te riskeren als de Democraten de financiering van zijn grensmuur en een strenger migratiebeleid blijven blokkeren.

Op Twitter schreef president Donald Trump dat hij tot een “shutdown” van de overheid bereid zou zijn “als de democraten ons niet de stemmen geven voor grensbeveiliging, waaronder de muur”. “[We] moeten af van de loterij, ‘Catch and Release’, enzovoort. En eindelijk gaan naar systeem van immigratie op basis van verdienste! We hebben geweldige mensen nodig die ons land binnenkomen”, aldus Trump.

(Lees verder onder de tweet.)

‘Shutdown’

De president heeft in het verleden al herhaaldelijk gedreigd met een ‘shutdown’ om de muur en een strenger migratiebeleid – voor Trump belangrijk beleidsthema’s – in het Congres op de agenda te plaatsen. Trump rekent op zo’n 25 miljard dollar om de muur te financieren.

Het Amerikaanse Congres moet uiterlijk tegen 30 september een akkoord bereiken over de overheidsfinanciering. Lukt dat niet, dan dreigt een ‘shutdown’ en zullen de meeste overheidsdiensten sluiten tot er een akkoord komt. In januari en februari leidde onenigheid over uitgaven en het migratiethema al eens tot twee korte ‘shutdowns’. In juni verwierp het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ook al een immigratiewet van de rechtervleugel van de Republikeinse partij.