Trump over linkse activiste: “Ik had die clown laten springen”

0
1821

Woensdag klom een Congolese immigrante en linkse activiste het Vrijheidsbeeld in New York op. In een actie tegen het migratiebeleid van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) begon Therese Okoumou het standbeeld te beklimmen en werd het gebouw voor vier uren afgesloten. Agenten en reddingswerkers moesten Okoumou bevrijden, maar Trump zei tijdens een bijeenkomst in Montana dat hij de zaken zou hebben afgewacht en haar had laten springen in een net.

Afgelopen woensdag – tijdens de nationale Amerikaanse feestdag – werd een actie uitgevoerd aan het Amerikaans Vrijheidsstandbeeld. Een Congolese immigrante begon hierbij het koperen standbeeld te beklimmen waardoor alles vier uur moest afgesloten worden. 4.000 bezoekers werden geëvacueerd. Reddingswerkers konden de linkse activiste uiteindelijk redden. Tijdens een rally in Great Falls, Montana zei Trump echter dat hij “die clown” had laten springen, aldus de Amerikaanse president. “Ik ging het gedaan hebben. Ik zou gezegd hebben: ‘Laten we wat netten halen en wachten tot wanneer ze zelf naar beneden komt’.”

Trump: “Moedige veiligheidsdiensten”

Okoumou wou met haar actie het migratiebeleid van Trump aanklagen. Hierbij had ze een t-shirt aan waarop stond: “Blanke suprematie is terrorisme”. Veel verder van de voeten van het standbeeld, die zich wel reeds op 43 meter bevinden, geraakte de Congolose echter niet. Ze verscheen woensdag reeds voor de rechtbank en pleitte onschuldig na een aanklacht wegens het betreden van verboden terrein en het verstoren van de openbare orde. Zelf zei ze evenwel dat haar handelingen dienden als protest tegen het beleid van Trump dat “dat geleid heeft tot het scheiden van duizenden kinderen van hun families” aan de grens, zo schrijft The Daily Mail. Die praktijk vond echter al lang voor het presidentschap van Trump plaats in de VS.

Trump had naast zijn omstreden uiting ook warme woorden over voor de ordediensten die betrokken waren in het veilig beëindigen van de actie: de politie van New York en de Amerikaanse parkpolitie. “De moed dat je nodig hebt om dat te doen – wat een groep”.

(Lees verder onder de tweet.)

De stunt – die volgens de procureur niet alleen de levens van de activiste zelf, maar ook deze van anderen in gevaar bracht – kaderde in een bredere actie tegen ICE. Woensdag verzamelden enkele open grenzen-activisten bij het standbeeld om er de de afschaffing van ICE (Immigration and Customs Enforcement: de Amerikaanse immigratiedienst die onder meer illegalen opspoort) te bepleiten. Trump blijft echter resoluut achter ICE staan: “Ze beschermen ons, en bij beschermen hen. We beschermen onze mensen”.