De Amerikaanse president Donald Trump nomineerde op maandag Brett Kavanaugh voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hiermee zullen de conservatieven hun positie in het Hof voor vele jaren verstevigen. Zijn benoeming moet wel nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse Senaat. 

President Donald Trump heeft Brett Kavanaugh voor een zitje in het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten genomineerd. Indien de beslissing bevestigd wordt, zou Kavanaugh de conservatieve opperrechter Anthony Kennedy vervangen. Kennedy kondigde vorige maand zijn pensioen aan. Daarmee wordt Kavanaugh de tweede benoeming door Trump in het hoogste rechtsorgaan van het land. Die benoeming is overigens voor het leven.

Bekende figuur in Washington D.C.

De conservatieve en katholieke Kavanaugh is een bekende figuur in Washington D.C.. Hij diende twaalf jaar bij het meest invloedrijke Amerikaanse hof van beroep. Bovendien is hij betrokken geweest bij twee van de grootste controverses in de recente Amerikaanse geschiedenis. Hij hielp bij het onderzoek naar de voormalige Democratische president Bill Clinton in de jaren negentig. Ook maakte hij deel uit van het team van Republikein George W. Bush tijdens de omstreden hertelling in Florida tijdens de presidentsverkiezingen van 2000.

“Hij is een briljant jurist met een duidelijke en effectieve schrijfstijl, universeel beschouwd als een van de beste en scherpste juridische geesten van onze tijd. En net als opperrechter Gorsuch hij blonk uit als juridisch medewerker voor opperrechter Kennedy”, zei Trump. Neil Gorsuch is een andere conservatieve rechter die Trump vorig jaar tot het opperrechter benoemde.

Trump zei voorts dat Kavanaugh “een snelle bevestiging en robuuste bipartisane steun” verdient. De nominatie door Trump moet immers nog bevestigd worden door de Senaat. Sommige Democraten beloofden er alles aan te doen de benoeming van Kavanaugh te blokkeren. De Republikeinen hebben echter een meerderheid in de Senaat. Dus indien zij de rangen gesloten houden is de benoeming van Kavanaugh zo goed als verzekerd.

Hooggerechtshof schuift verder op naar rechts

In principe brengt de benoeming geen verandering in de ideologische verdeling van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Het Hof telt immers al een conservatieve meerderheid van vijf tegenover vier rechters. Toch zou de hoogste rechtbank van de Verenigde Staten binnenkort meer naar rechts kunnen opschuiven. Kennedy, die met pensioen gaat, sloot zich soms aan bij de liberale rechtsgeleerden over belangrijke uitspraken over sociale kwesties zoals abortus en homorechten. De kans is groot dat zijn opvolger Kavanaugh daarmee breekt.

“Mijn juridische filosofie is duidelijk: een rechter moet onafhankelijk zijn en de wet interpreteren, niet de wet maken. Een rechter moet de statuten interpreteren zoals ze geschreven zijn. En een rechter moet de Grondwet interpreteren zoals deze geschreven is, geïnformeerd door de geschiedenis, tradities en precedenten”, zei Kennedy tijdens zijn nominatieceremonie in het Witte Huis.