De Amerikaanse president Donald Trump, die net op staatsbezoek is in het Verenigd Koninkrijk, maakte in een interview met ‘The Sun’ brandhout van de Brexit-plannen van premier Theresa May. Volgens Trump kan het Verenigd Koninkrijk fluiten naar een voordelige handelsovereenkomst met de Verenigde Staten indien haar plannen werkelijkheid worden. Ook prees hij wederom de voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die opstapte uit onvrede met de plannen.

Vooral de voorstanders van een ‘harde Brexit’ zien een mogelijke handelsovereenkomst met de Verenigde Staten als een van de grootste voordelen van het verlaten van de Europese Unie. Maar volgens de Amerikaanse president wordt zo’n overeenkomst onwaarschijnlijk met de plannen van May.

VK kan fluiten naar handelsovereenkomst met VS

“Als ze een overeenkomst sluiten zoals het plan van May, hebben we te maken met de Europese Unie in plaats van met het Verenigd Koninkrijk, dus dat zal waarschijnlijk de doodsteek van de overeenkomst betekenen”, zei Trump. “We hebben genoeg moeite met de Europese Unie. Op dit moment zijn we bezig de Europese Unie aan te pakken omdat ze de Verenigde Staten niet eerlijk hebben behandeld als het gaat om handel.”

Trump geeft ook kritiek op de onderhandelingsstrategie van May. “Ik zou het heel anders hebben gedaan. Ik vertelde Theresa May hoe het moest, maar ze was het er niet mee eens, ze luisterde niet naar mij”, zegt Trump. “Ik zou eigenlijk zeggen dat ze waarschijnlijk de tegenovergestelde kant op is gegaan. En dat is prima, ze moet onderhandelen zoals zij het het beste aanvoelt. Maar het is jammer wat er aan de hand is.”

Lof voor Boris Johnson

Opnieuw was Trump vol lof over de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die eerder deze week opstapte uit onvrede met de plannen van May. “Ik wil de een niet tegen de ander opzetten. Ik zeg alleen dat ik denk dat hij een geweldige premier zou zijn […] Ik denk dat hij heeft wat er voor nodig is”, aldus Trump. “Ik was erg bedroefd toen ik zag dat hij de regering verliet en ik hoop dat hij op een gegeven moment terugkeert. Ik denk dat hij een geweldige vertegenwoordiger van uw land is.”

Wel wou de Amerikaanse president nog kwijt dat hij May “een aardig persoon” vond. Hij herhaalde ook zijn kritiek aan het adres van de linkse Londense burgemeester Sadiq Khan. Volgens Trump doet Khan het “verschrikkelijk” als burgemeester van de Britse hoofdstad.

Onvrede binnen Conservatieve Partij

May stelde in haar plannen voor dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zouden vasthouden aan een “gemeenschappelijk wetboek” voor goederen en landbouwproducten in ruil voor vrijhandel zonder tarieven of douanecontroles. In feite zouden die plannen neerkomen op een ‘zachte Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk zou bijgevolg wel nog onderhevig zijn aan EU-regelgeving, zonder er zelf zeggenschap in te hebben.

Het plan stootte op felle tegenkanting binnen de Conservatieve Partij, met name onder de voorstanders van een ‘harde Brexit’. Bijgevolg namen Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson beiden ontslag. Johnson noemde de plannen van May een “drol” en zei dat het Verenigd Koninkrijk riskeert een “EU-kolonie” te worden.