De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij lage verwachtingen heeft voor zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin op maandag. Het duo zal elkaar in Finland ontmoeten. Dat bericht Reuters.

Trump liet tijdens het golfen in Schotland weten dat er “niets slechts” uit de ontmoeting met Poetin zal komen en zei ook: “Ik ga er naartoe met lage verwachtingen.” De top zorgt voor angst bij enkele NAVO-lidstaten die vrezen dat Poetin een akkoord wil sluiten dat het door de VS geleide transatlantische bondgenootschap zal ondermijnen.

De topontmoeting vindt slechts enkele dagen na de veroordeling van 12 Russische inlichtingsagenten plaats. Ze werden door de Amerikaanse federale rechtbank veroordeeld voor het hacken van de Democraten naar aanloop van de presidentsverkiezingen in 2016. Het is de meest gedetailleerde beschuldiging tot nu toe dat Moskou zich inmengde in de Amerikaanse verkiezingen. Trump reageerde eerder al dat de onderzoeken naar de Russische inmenging het moeilijk maken om belangrijke akkoorden te sluiten met Rusland.

Verschillende Amerikanen vinden dat het eigenlijk geen topontmoeting is, maar eerder een gewone bilaterale ontmoeting, aangezien grote verwezenlijkingen onwaarschijnlijk zijn. Zo reageert de nationale veiligheidsadviseur voor het Witte Huis John Bolton: “We hebben het gevraagd en de Russen hebben ingestemd, dat het eigenlijk ongestructureerd zal zijn. We zijn niet op zoek naar concrete resultaten.” Ook VS ambassadeur in Rusland Jon Huntsman zei dat het geen topontmoeting is: “Het is een ontmoeting… Dit is een poging om te zien of we een deel van het drama en het gevaar uit de relatie onschadelijk kunnen maken.”

Betoging in Helsinki

Trump heeft er echter nog niet aan gedacht om aan Poetin te vragen om de 12 Russische inlichtingsagenten over te leveren aan de VS. “Ik zal het zeker vragen. Maar dit was echter tijdens de Obama-regering”, aldus Trump. “Ik vind het een goede zaak dat we elkaar ontmoeten. Er zal niets slechts uit komen en misschien komt er zelfs iets goed uit”, reageert Trump. De Amerikaanse president liet weten dat hij wil praten over de controle van atoomwapens, Oekraïne en Syrië.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwde Trump ertegen om unilaterale verdragen te sluiten met Rusland die nadelig kunnen zijn voor de westerse bondgenoten van de VS. Vandaag demonstreerden ook zo’n 2.500 mensen in de Finse hoofdstad Helsinki voor mensenrechten, de bescherming van het milieu en democratie.

ADVERTENTIE