De Amerikaanse president Donald Trump heeft nogmaals uitgehaald naar het handelsbeleid van de Europese Unie. Hij noemde de EU een “vijand” op het gebied van handel.

In een interview op CBS News, voorafgaand aan de topontmoeting met de Russische Vladimir Poetin die vandaag in Helsinki doorgaat, omschreef de Amerikaanse president Donald Trump de Europese Unie als een economische tegenstander. Daarmee plaatst hij de EU in hetzelfde rijtje als China en Rusland. “Ik denk dat de Europese Unie een vijand is, wat ze met ons doen in de handel”, aldus Trump.

Donald Tusk: “Fake news”

Tijdens de NAVO-top die vorige week in Brussel bekritiseerde de Amerikaanse president al herhaaldelijk andere lidstaten – waarvan er velen ook tot de EU behoren – omdat ze te weinig uitgeven aan defensie. De afgelopen maanden heeft hij ook veel kritiek geuit op het handelsbeleid van de EU. Volgens hem maakt het handelsbeleid van de Unie het Amerikaanse exporteurs moeilijk.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, reageerde alvast laconiek op de uitlatingen van Trump. “Amerika en de EU zijn de beste vrienden. Wie zegt dat we vijanden zijn, verspreidt ‘fake news'”, schreef Tusk op Twitter.