Vandaag vond in de Finse hoofdstad Helsinki een topontmoeting plaats tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. Beide leiders hopen op betere relaties tussen de twee landen.

In het Finse presidentiële paleis in Helsinki vond vandaag een ontmoeting plaats tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump. Aan gespreksstof was er alleszins geen gebrek: de situatie in Oekraïne en Syrië, nucleaire ontwapening, de nucleaire akkoorden met Iran en Syrië en de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

“Betere betrekkingen”

Na de afloop van de besprekingen stond er een persconferentie met de twee presidenten gepland. Poetin zei dat hij en Trump “de eerste stappen [hebben gepland] om deze relatie te verbeteren en een aanvaardbaar niveau van vertrouwen te herstellen.” Trump zei dat de verhouding tussen de twee landen “nooit slechter” was geweest dan “tot vier uur geleden”.

Voor de ontmoeting had Trump in een tweet al uitgehaald naar de Amerikaanse “dwaasheid en domheid”, die de relatie tussen de VS en Rusland schaadde. “Ik houd beide landen verantwoordelijk”, verduidelijkte Trump tijdens de persconferentie. “Ik denk dat de Verenigde Staten dwaas zijn geweest. Ik denk dat we allemaal dwaas zijn geweest.”

Vermeende Russische inmenging

Er werd ook herhaaldelijk gevraagd naar de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zowel Trump als Poetin waren het erover eens dat er in 2016 “geen collusie” was tussen de Trump-campagne en Rusland. De Amerikaanse president noemde de ontkenning van Poetin hierover “extreem sterk en krachtig”. Trump had eerder gezegd dat hij de kwestie bij Poetin zou aankaarten.

Poetin herhaalde dat Rusland zich niet met de binnenlandse politiek van de VS wil bemoeien en “dat ook niet van plan is”. Wel zei Poetin dat hij wenste dat “Trump zou winnen, omdat hij het had over het normaliseren van de betrekkingen met Rusland”.

Syrië

Wat Syrië betreft zei Trump dat Rusland en de VS “honderdduizenden levens zouden kunnen redden” in Syrië. Hij prees ook de Russische inzet in de strijd tegen Islamitische Staat. Hij hoopte ook op verdere samenwerking in de toekomst, met name om buurland Israël veilig te houden.

Poetin uitte dan weer zijn bezorgdheid over het enorme aantal vluchtelingen die uit het land zijn verdreven en zich in de buurlanden van Syrië bevinden. De Russische president hoopt dat zij terug kunnen keren naar Syrië als de situatie daar terug stabieler is.

Verder kondigde Poetin een “werkgroep” van Russische en Amerikaanse zakenlieden aan, om de economische betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren. Toen gevraagd werd naar de de geplande Russisch-Duitse’ Nord Stream 2′-gaspijpleiding noemde Trump Poetin een “goede concurrent”.