Trump en Juncker willen “nul douanetarieven” tussen EU en VS

0
1060

Op termijn zullen de douanetarieven op industriële goederen tussen de VS en de EU moeten verdwijnen. Dat zijn de Amerikaanse president Donald Trump en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gisteren overeengekomen. Intussen ziet Trump af van nieuwe invoerheffingen op Europese auto’s. Hiermee lijkt de dreiging van een handelsoorlog tussen de twee blokken voorlopig afgewend.

De Amerikaanse president Donald Trump en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zijn gisteren overeengekomen om nieuwe invoerheffingen tussen de VS en de EU op te schorten zolang de onderhandelingen over lagere douanetarieven lopen. Het uiteindelijke doel zou nul procent douanetarieven op industriële goederen moeten zijn, met uitzondering van wagens. Ook beloofden de twee leiders de Europese import van Amerikaans vloeibaar aardgas en sojabonen uit te breiden.

(Lees verder onder de tweet.)

“Nieuwe fase” in handelsbetrekkingen tussen EU en VS

Volgens Trump is er nu een “nieuwe fase” in de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS aangebroken. “Wij hadden een grote dag, zeer groot”, zei Trump tijdens een persconferentie met Juncker. “We beginnen nu met de onderhandelingen, maar we weten waar het naartoe gaat.”

Trump voegde daaraan toe dat ze de kwestie rond invoerheffingen op staal en aluminium en de vergeldingsheffingen van de EU daarop zouden proberen “op te lossen”. In een gezamenlijke verklaring zeiden de twee ook dat de VS en de EU zullen samenwerken om de Wereldhandelsorganisatie te hervormen en oneerlijke handelspraktijken aan te pakken.

Volgens Juncker zou de overeenkomst “op het juiste ogenblik” tot een herbeoordeling van de invoerheffingen op metalen kunnen leiden. “We waren het erover eens dat als we voldoende vooruitgang boeken op andere gebieden, dit van de ene dag op de andere mogelijk is”, aldus Juncker.

(Lees verder onder de tweet.)

“Eindresultaat zal de moeite waard zijn”

De beslissing van Trump om ter vergelding hogere invoerheffingen op te leggen aan handelspartners van de VS kwam hem op het thuisfront echter op kritiek te staan. Zowel Democraten als Republikeinen trokken de strategie van Trump in twijfel. Voor de ontmoeting met Juncker plaatsvond beet de president van zich af op Twitter.

“Als je mensen naar je hielen laat happen tijdens een onderhandeling, zal het alleen maar langer duren om een deal te sluiten, en die deal zal nooit zo goed zijn als het met eenheid had kunnen zijn”, schreef Trump. “Onderhandelingen verlopen echt goed, wees rustig. Het eindresultaat zal de moeite waard zijn!” Het lijkt erop dat de Amerikaanse president in deze zijn gelijk heeft gekregen.