In de aanloop naar zijn ontmoeting met de Britse premier Theresa May zei de Amerikaanse president Donald Trump dat het “aan het volk” is om te beslissen of zij aan kan blijven. Boris Johnson, die net ontslag had genomen als minister van Buitenlandse Zaken uit onvrede met de Brexit-strategie van May, werd dan weer “een vriend” genoemd door Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de komende dagen een druk gevuld schema. Naast een bezoek aan de NAVO-top in Brussel zal staat er ook een ontmoeting met de Britse premier Theresa May gepland. May worstelt op dit ogenblik met een politieke crisis in Londen na het aftreden van Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Beiden zijn niet opgezet met haar Brexit-plannen, die zij veel te toegeeflijk vinden ten aanzien van de Europese Unie.

Trump: “Johnson is een vriend”

Toen de Amerikaanse president gevraagd werd of May aan de macht zou blijven, antwoordde Trump: “Dat is aan het volk. Ik kan goed met haar opschieten, ik heb een zeer goede relatie.”

Trump omschreef Boris Johnson, een van de meest bekende ‘brexiteers’, dan weer als “een vriend”. De Amerikaanse president suggereerde ook dat hij met Johnson zou kunnen spreken tijdens de reis. “Hij is heel, heel aardig voor me geweest, heel aanmoedigend. Misschien spreken we hem aan als ik daar ben. Ik hou van Boris Johnson. Ik heb hem altijd aardig gevonden”, zei Trump.

Johnson: “Trump geschikt om Brexit te onderhandelen”

Een maand geleden uitte Johnson nog kritiek op de zwakke onderhandelingsstrategie van de Britse onderhandelaars inzake de Brexit. Toen suggereerde hij dat iemand zoals Donald Trump volgens hem geschikter voor dat karwei zou zijn.

“Ik heb steeds meer bewondering voor Donald Trump. Ik ben er steeds meer van overtuigd geraakt dat er methode in zijn waanzin zit”, zei de voormalige burgemeester van Londen toen. “Stelt u zich eens voor dat Trump Brexit doet. Hij zou er verdomd hard invliegen. Er zouden allerlei storingen zijn, allerlei chaos. Iedereen zou denken dat hij gek was geworden. Maar uiteindelijk zou je iets kunnen bereiken. Het is een zeer, zeer goede gedachte.”