Sinds de asielcrisis in de zomer van 2014 op volle snelheid kwam, ontvingen de Europese landen enkele miljoenen vluchtelingen. Volgens sommige stemmen in het publieke debat gaat deze intense vorm van migratie gekoppeld met een veiligheidsrisico. Het gros van de aanslagen van de voorbije jaren in Europa, werd gepleegd door daders met een radicale, salafistische motivatie. Het salafisme is een fundamentalistische stroming in de soennitische islam.

We brachten een overzicht van de meest recente aanslagen:

24 mei 2014 – Brussel, België

Een man opent het vuur aan de ingang van het Joods museum in de hoofdstad. Er vallen 4 dodelijke slachtoffers. De dader wordt gevat in Frankrijk, bekent de aanslag en zegt te hebben gevochten voor IS in Syrië.

20 december 2014 – Tours, Frankrijk

Een man dringt een politiekantoor binnen en valt mensen aan met een mes terwijl hij “Allahu Akbar” roept. Er vallen drie gewonden. De dader wordt doodgeschoten door de politie. Hij sympathiseerde openlijk met IS op sociale media.

21 december 2014 – Dijon, Frankrijk

Een man wordt gearresteerd nadat hij verschillende mensen met opzet aanreed. Er vallen 11 gewonden. De man zou zijn geïnspireerd door de oproep van IS daags eerder om mensen aan te vallen door gebruik te maken van een voertuig. De dader wordt door de autoriteiten als mentaal gestoord beschreven. Hoewel de dader “Allahu akbar” riep, ging het volgens de autoriteiten dus niet om een terreurdaad.

22 december 2014 – Nantes, Frankrijk

Een man rijdt met een bestelbus een kerstmarkt in en verwondt daarbij 10 mensen. Een persoon overlijdt aan zijn verwondingen. De dader steekt zichzelf neer. Hij zou zijn geïnspireerd door dezelfde video dan bij de aanslag in Dijon een dag eerder. Ook hier wordt de dader door de autoriteiten als mentaal gestoord beschreven.

7 januari 2015 – Parijs, Frankrijk

Moslimextremisten schieten leden van de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo dood. Later spelen zich in de omgeving nog twee gelieerde gijzelingen af. Er vallen 20 doden en minstens 22 gewonden. De aanslag wordt opgeëist door Al Qaeda.

14 februari 2015 – Kopenhagen, Denemarken

Een man schiet tijdens een seminarie over godslastering en vrijheid van meningsuiting in het publiek. Er vallen 2 doden en 5 gewonden. De dader wordt doodgeschoten door de politie. De man, afkomstig uit Denemarken en geboren in een Palestijns gezin, zweerde trouw aan IS voor de aanslag.

26 juni 2015 – Lyon, Frankrijk

Een man wordt onthoofd bij een aanslag op een fabriek. Er vallen verder twee gewonden. De aanslag wordt opgeëist door IS. Dezelfde dag vallen bij een aanslag op een strand in Sousse, Tunesië, 39 dodelijke slachtoffers, voornamelijk Duitse toeristen.

21 augustus 2015 – Arras, Frankrijk

Een man probeert in de Thalystrein een aanslag te plegen. Oplettende Amerikaanse Mariniers op vakantie kunnen hem nog net stoppen. Er geraken drie mensen gewond. IS eist de aanslag op.

17 september 2015 – Berlijn, Duitsland

Een Irakese migrant valt de politie aan met een mes en wordt doodgeschoten. De man was eerder veroordeeld voor een poging tot moordaanslag op de Irakese premier in Duitsland in 2004. Hij was in een eerder verleden verbonden aan de terreurgroep Ansar-al-Islam.

22 oktober 2015 – Trollhättan, Zweden

Een man steekt in een schooltje verschillende mensen met migratieachtergrond neer met een zwaard. Er vallen twee doden en verschillende gewonden. De dader wordt doodgeschoten door de politie en zou racistische motieven gehad hebben.

13 november 2015 – Parijs, Frankrijk

Bij meerdere aanslagen in de stad zijn er explosies en worden er mensen neergeschoten, onder meer bij het Stade de France en het concertgebouw Bataclan terwijl de rockbank genaamd ‘Eagles of Death Metal’ een concert geeft. Er vallen 130 doden en meer dan 360 gewonden. Alle daders worden doodgeschoten door politie. De aanslagen worden opgeëist door IS.

5 december 2015 – Londen, Verenigd Koninkrijk

In de metro steekt een man verschillende mensen neer terwijl hij roept “Dit is voor Syrië!”. Er vallen drie gewonden.

1 januari 2016 – Valence, Frankrijk

Een man rijdt met zijn voertuig in op 4 soldaten die een moskee beschermen. Hij blijkt geïnspireerd te zijn door IS.

7 januari 2016 – Parijs, Frankrijk

Een man valt de politie aan met een slagersmes Terwijl hij “Allahu Akbar” roept. Een agent raakt zwaargewond. De dader wordt doodgeschoten door de politie.

26 februari 2016 – Hannover, Duitsland

Een meisje van 15 jaar steekt een politieman neer tijdens een routinecontrole. Ze was geseind te willen vertrekken naar Syrië.

22 maart 2016 – Brussel, België

Bij verschillende zelfmoordexplosies in de luchthaven en de metro vallen er 32 doden en meer dan 340 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door IS.

16 april 2016 – Essen, Duitsland

Twee tieners gooien een bom op een Sikh-bruiloft. Er vallen drie zwaargewonden. Volgens de politie zijn ze salafistisch geïnspireerd.

13 juni 2016 – Parijs, Frankrijk

Een man steekt een politieofficier dood voor zijn woning en vermoordt later zijn drie jaar oud zoontje en zijn vrouw. De aanslag werd opgeëist door IS. De dader wordt doodgeschoten door de politie.

14 juli 2016 – Nice, Frankrijk

Wanneer een vrachtwagen in het publiek rijdt tijdens de nationale feestelijkheden vallen er 86 doden en zijn vele tientallen gewonden te betreuren. De autoriteiten menen dat de aanslag gelinkt is aan terreurgroep IS.

18 juli 2016 – Wurzburg, Duitsland

Een 17-jarige man, een asielzoeker uit Pakistan, verwondt 5 mensen met een bijl bij een aanslag in een trein. Hij wordt doodgeschoten door de politie. Aanvankelijk spreken de autoriteiten van een mentaal gestoorde, later zal blijken dat de dader concrete banden had met IS.

22 juli 2016 – München, Duitsland

Een 18-jarige man van Iraaks-Duitse afkomst schiet in het rond aan de ingang van een festival. Negen mensen laten het leven. De Duitse autoriteiten omschrijven de man als mentaal gestoord.

24 juli 2016 – Ansbach, Duitsland

Bij een zelfmoordexplosie aan een wijnbar vallen 15 gewonden. De dader is een 27-jarige Syrische vluchteling die trouw heeft gezworen aan IS. Na politioneel onderzoek blijkt dat de dader meer aanslagen had gepland, maar dat zijn explosief per ongeluk te vroeg detoneerde. Eerder die dag wordt in Reutlingen, Duitsland, een zwangere vrouw doodgestoken door een man van Syrische afkomst. Daarbij geraken nog twee andere mensen gewond.

26 juli 2016 – Saint-Étienne-du-Rouvray, Frankrijk

Twee 19-jarige mannen bestormen de plaatselijke kerk en snijden de keel over van de priester die daar op dat moment de eucharistie houdt. Er volgt een kortstondige gijzeling van de andere aanwezigen. De daders worden doodgeschoten door de politie. Ze zworen eerder trouw aan IS.

6 augustus 2016 – Charleroi, België

Een Algerijnse illegaal trekt aan de ingang van een politiekantoor een machete en valt daar twee agentes mee aan, terwijl hij “Allahu Akbar” roept. Beide agentes geraken ernstig gewond. De dader wordt gedood door de politie. IS eist de aanslag op.

7 september 2016 – Molenbeek, België

Twee politiemannen worden met een mes aangevallen door een illegale immigrant met islamistische motieven. De aanvaller kan gearresteerd worden.

27 september 2016 – Rimini, Italië

Een man valt soldaten aan met een mes terwijl hij luidkeels IS prijst. Eén soldaat raakt daarbij gewond.

5 oktober 2016 – Schaarbeek, België

Een man valt drie politiemensen aan met een mes. De autoriteiten spreken van een terroristisch misdrijf. De man zou banden hebben met Syriësmokkelaars.

31 oktober 2016 – Keulen, Duitsland

Een vrouw valt twee politiemannen aan met een mes terwijl ze “Allahu Akbar” roept. Eén politieman laat het leven. De dader wordt doodgeschoten door de politie. Aanvankelijk beschrijven de autoriteiten de dader als mentaal gestoord. Later blijkt de vrouw banden te hebben met IS.

19 december 2016 – Berlijn, Duitsland

Op een kerstmarkt rijdt een man met een gekaapte vrachtauto in op de kraampjes. Er is sprake van twaalf doden en een vijftigtal gewonden. Dezelfde dag wordt een Russische diplomaat doodgeschoten tijdens een tentoonstelling in Ankara, Turkije, door een politieman die vergelding wil voor de militaire acties in Syrië en Aleppo.

9 maart 2017 – Düsseldorf, Duitsland

Een Kosovaar met een bijl verwondt meerdere mensen in het station van Düsseldorf. Aanvankelijk werden twee verdachten gevat, maar de Kosovaar, Fatmir H., handelde alleen, zo blijkt later. De ordediensten beweren dat de man psychisch gestoord is en geen terreuraanval uitvoerde. Zeven mensen raakten gewond bij de aanval.

19 maart 2017 – Orly, Frankrijk

Een man met migratieachtergrond probeert een wapen af te pakken van een militaire patrouille en wordt doodgeschoten. Eerder schoot de man ook al met een loodjesgeweer op een politieagente.

22 maart 2017- Londen, Verenigd Koninkrijk

De 52-jarige islamist Khalid Masood rijdt met een auto in op voetgangers ten hoogte van de Westminster Bridge. 50 mensen raakten gewond, 4 van hen overlijden. Hij nam vervolgens de vlucht en stak een ongewapende agent dood, alvorens zelf te worden doodgeschoten door de politie.

Live coverage as multiple died in Westminster terror attack

London Terror Attack: Multiple died and several have "catastrophic" injuries after an attack at Westminster. This was the first four hours of our coverage.

Publiée par Sky News sur Mercredi 22 mars 2017

3 april 2017 – Sint-Petersburg, Rusland

Een zelfmoordterrorist blaast zichzelf op in de metro in Sint-Peterbrug. 64 mensen geraakten gewond, 16 van hen stierven. Al Qaida eiste de aanslag op. 

7 april 2017- Stockholm, Zweden

Een man met migratieachtergrond rijdt in op een shoppingcentrum. Er sterven 5 mensen, 14 geraakten gewond. De man geeft toe te zijn geïnspireerd door Islamitische Staat.

20 april 2017 – Parijs, Frankrijk

Een politieman wordt doodgeschoten op de Champs-Elysées. Twee andere politiemannen en een omstaander geraken gewond. Een van beide daders wordt doodgeschoten. IS eist de aanslag op.

22 mei 2017 – Manchester, Verenigd Koninkrijk

Een Brits geboren 22-jarige jonge man, Salman Abedi, van wie de ouders Libische immigranten waren, blaast zichzelf op met behulp van een zelf-gefabriceerd explosief aan de uitgang van een concertzaal. 22 mensen laten het leven, 59 raken gewond. De slachtoffers zijn voornamelijk jonge meisjes gezien het de artieste Ariana Grande vooral tienermeisjes als doelpubliek heeft. IS eist de aanslag later op, hoewel onduidelijk blijft of er een directe hiërarchische link was tussen de dader en de terreurgroep IS. Abedi was gekend bij de ordediensten.

3 juni 2017 – Londen, Verenigd Koninkrijk

In de nacht van 3 juni op 4 juni rijden verschillende islamisten met een witte bestelwagen in op een menigte. Hierna beginnen ze mensen in het wilde weg neer te steken met lange messen. Er vallen 7 doden en bijna 50 gewonden. De daders worden gehoord “Dit is voor Allah!” te roepen en IS eist de aanslag wat later op. De Britse premier roept op tot een verstrenging van celstraffen en roept op tot een revaluatie van de Britse antiterreurstrategie.

6 juni 2017 – Parijs, Frankrijk

Farid Ikken, een man van Algerijnse afkomst die tot voor kort doctoreerde aan de universiteit van Metz, bestormde gewapend met een hamer en keukenmessen een agent nabij de Notre-Dame in Parijs. Hij riep daarbij “Dit is voor Syrië!” en verkondigde dat hij een “soldaat van het kalifaat” was. De dader werd gearresteerd door de politie en de getroffen agent werd lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. Ikken woonde voorheen in Zweden, waar hij werkte als journalist. Hij kreeg toen nog een schrijfprijs van de Europese Commissie. Dit voor een artikel over asielzoekers en ziektezorg.

19 juni 2017 – Parijs, Frankrijk

Een auto volgeladen met geweren en explosieven ramt een voertuig van de Gendarmerie op de Champs-Élysées in Parijs. De wagen vatte onmiddellijk vuur. De aanvaller werd ter plaatste doodgeschoten door de politie. De terrorist, Djaziri Adam Lotfi, was een salafist die gekend was door de Franse politie. In het voertuig werd een brief gevonden waarin hij trouw beloofde aan Islamitische Staat.

20 juni 2017 – Brussel, België

Een Marokkaanse migrant genaamd Oussama Zariouh laat een spijkerbom ontploffen in het station Brussel-Centraal. Hij zou “Allahoe Akbar” geroepen hebben. De hoofdlading van de bom ontploft echter niet en er vallen geen gewonden. De terrorist loopt daarna op een groep militairen af en wordt doodgeschoten. De dader woonde in Molenbeek. Politieonderzoek zou bovendien uitwijzen dat hij IS-sympathieën had.

28 juli 2017 – Hamburg, Duitsland

In een supermarkt in Hamburg valt een afgewezen Palestijnse asielzoeker, genaamd Ahmad Alhaw, in de wilde weg mensen aan met een keukenmes. Er vallen één dode en zes gewonden. De dader kon niet veel later gevat worden, nadat burgers de dader bekampten met stoelen. De man stond bekend bij de ordediensten als islamist en werd eerder bevolen het land te verlaten. Volgens de dader “zou hij sterven als martelaar” en “was zijn doel zo veel mogelijk Duitsers te doden om het wereldwijde lijden van moslims te wreken”.

9 augustus 2017 – Levallois-Perret, Frankrijk

Een auto rijdt in op een groep militairen die op dat moment hun kazerne verlaten in Levaillois-Perret, een voorstad van Parijs. Er vielen zes gewonden. De militairen maakten deel uit van ‘Opération Sentinelle’, de bewakingsoperaties van het Franse leger in de nasleep van aanslagen in Parijs. De dader wordt geïdentificeerd als Hamou Benlatrèche, een Algerijn met IS-sympathieën.

17 augustus 2017 – Barcelona, Alcanar en Cambrils, Spanje

Een busje rijdt in op voetgangers op de drukke Ramblas in Barcelona. Daarbij vallen veertien doden en minstens 130 gewonden. Twee daders vluchtten te voet en steken daarbij nog een slachtoffer dood. In een gerelateerde aanval in Cambrils probeert een auto in te rijden op een groep voetgangers, waarna de daders mensen beginnen neer te steken. De vijf aanvallers en een vrouwen komen daarbij om het leven. Nog eens twee daders kwamen om het leven terwijl zij explosieven voorbereiden voor een aanval in Alcanar. Ook vallen zestien gewonden als een tweede bom per ongeluk afgaat. Islamitische Staat eiste de aanslag op.

18 augustus 2017 – Turku, Finland

Een Marokkaanse asielzoeker steekt mensen neer in de Finse stad Turku. Daarbij komen twee mensen om het leven, een vrouw van 67 en een meisje van vijftien. De man zou het uitdrukkelijk op vrouwen hebben gemunt. Zo waren zes van de acht slachtoffers vrouwen. De dader zou IS-sympathieën hebben en had video’s en foto’s van de terreurgroep op zijn gsm.

15 september 2017 – Londen, Verenigd Koninkrijk

Tijdens de ochtendspits doet er zich in het Londense metrostation Parsons Green een explosie voor. Het geïmproviseerde explosief hapert echter en er vallen geen doden, wel vallen er dertig lichtgewonden. De dader is een 18-jarige Irakese asielzoeker die werd opgevangen door een gepensioneerd koppel. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

1 oktober 2017 – Marseille, Frankrijk

Een Tunesische illegaal doodt nabij het station St-Charles in Marseille twee jonge vrouwen met een mes. Hij wordt ter plaatse doodgeschoten door Franse militairen die in het gebied op patrouille waren. De dader zou bij de daad “Allahoe Akbar” geroepen hebben. De aanslag werd ook dit keer opgeëist door Islamitische Staat. Vrij snel kwam aan het licht dat de dader enkele dagen voor de aanslag gearresteerd en weer vrijgelaten werd.

23 maart 2018 – Carcassonne en Trèbes, Frankrijk

Radouane Lakdim, een 25-jarige jihadist van Marokkaanse origine die bekend was bij de Franse veiligheidsdiensten, steelt een auto in Carcassonne. Daarbij komt een passagier om het leven. Daarna opent hij in Trèbes het vuur op een groep joggende agenten, waarbij een agent gewond raakt. Daarop drong de dader met een dolk en een pistool een supermarkt binnen, waar hij twee mensen doodt. Een heldhaftige agent, Arnaud Beltrame, offert zichzelf op door van plaats te ruilen met een vrouwelijke gijzelaar. Beltrame komt om het leven als de terrorist hem neerschiet en zijn keel oversnijdt. Hij wordt later geëerd als een nationale held. Lakdim had ook op verschillende plaatsen in de winkel geïmproviseerde explosieven opgezet die verbonden waren met een ontstekingssysteem, maar die kwamen niet tot ontploffing. De dader wordt neergeschoten door de politie. Lakdim eiste de vrijlating van Salah Abdeslam.

12 mei 2018 – Parijs, Frankrijk

Een man van Tsjetsjeense origine valt enkele mensen aan met een mes. Daarbij vielen één dode en vier gewonden, waarvan twee zwaar- en twee lichtgewond. Ook de dader komt om het leven. Volgens ooggetuigen zou de dader “Allahoe akbar” geroepen hebben. Het officiële persagentschap van IS, Amaq, eist de aanslag op. De dader zou op de antiterreurlijst van de Franse veiligheidsdiensten gestaan hebben.

29 mei 2018 – Luik, België

Benjamin Herman, een geradicaliseerde gedetineerde op penitentiair verlof, steekt twee vrouwelijke agenten – Lucile Garcia en Soraya Belkacemi – neer en schiet hen daarna dood met hun eigen dienstwapens. Herman probeert daarop een auto te stelen en doodt daarbij een 22-jarige student, Cyril Vangriecken. De dader vlucht daarop een middelbare school in en probeert een poetsvrouw te gijzelen. Als de poetsvrouw hem vertelt dat ze moslim is en de ramadan opvolgt, wordt ze vrijgelaten. Herman verlaat daarop de school en wordt doodgeschoten. Islamitische Staat eist de aanslag op.

7 mei 2018 –  Den Haag, Nederland

Een 31-jarige Syrische asielzoeker steekt drie mensen neer met een mes in Den Haag. Toen hij werd neergeschoten door de politie riep hij “Allahoe Akbar”. Opmerkelijk: volgens de Haagse politie en burgemeester Pauline Krikke (VVD) zou het om een “verwarde man” gaan. Verschillende getuigen spraken die lezing van de feiten tegen.

20 juli 2018 – Lübeck, Duitsland

Een 30-jarige Iraniër laat een brandende rugzak vallen in een bus in het Duitse Lübeck. Daarop begint hij de andere passagiers aan te vallen met een mes. Er vallen twaalf licht- en twee zwaargewonden.

15 REACTIES

 1. Zonder meer een indrukwekkende, door religieus geïnspireerd fanatisme, lijst van gruweldaden. Dit extremisme heeft zich, met behulp van de politiek-correcten, kunnen nestelen in onze westerse samenleving. Een samenleving die langzaam ontwricht geraakt. Waar eigen waarden, normen en cultuur van ondergeschikt belang worden aan de natte wensdroom van een multiculturele samenleving. Niemand voor het hoofd stoten wordt de hedendaagse norm. Zwarte Pieten en kerststalletjes moeten verdwijnen en een welgemeende handdruk wordt verleden tijd.

  Wie zei onlangs: ‘Als iedereen volgens de eigen gewoontes moet kunnen leven, is er van samenleven geen sprake meer’. Is het zo verwonderlijk dat Europa richting rechts oprukt?

  • Jan, als je even de tijd en moeite neemt om ook eens te googelen op rechts extremisme, zal je merken dat al sinds de jaren ’80 aanslagen zijn gebeurt. En niet een klein beetje. Ook van links-extremisme en nationalistische hoek natuurlijk. Ook zou, ik zeg zou, de bende van Nijvel vanuit rechts-extremistische hoek komen, al dan niet waar. Maar feit blijft dat het niet de islam-extremisme is die terreur hier geïntroduceerd heeft. Dit bestond hier al veel langer. Trouwens, ik geef toe dat dit een indrukwekkend lijstje is. Maar ik mis toch ook wel de aanslagen vanuit extreem-rechtse hoek in dit lijstje. Oostenrijk, Duitsland, GB, vaak niets over te lezen in de vlaamse pers. Niet mediatiek genoeg? Of worden die automatisch als “gestoorden” geklasseerd?

   • inderdaad er is niets mis met de Islam!
    Al-Imrân
    [3:56]
    Doch de ongelovigen zal Ik in deze wereld en in de volgende streng straffen en zij zullen geen helpers hebben.
    [3:141]
    Opdat God de gelovigen moge louteren en de ongelovigen vernietigen.

    Al-Anfâl
    [8:12]
    Toen uw Heer aan de engelen openbaarde: “Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af.”
    [8:65]
    O profeet, spoor de gelovigen aan om te vechten. Als er twintig onder u zijn die stand houden, zullen zij tweehonderd overwinnen en als er honderd uwer zijn zullen zij duizend der ongelovigen verslaan, omdat zij een volk zijn dat niet wil begrijpen.

    Al-Kahf
    [18:100]
    En Wij zullen op die dag de hel aan de ongelovigen tonen

    A Noer
    [24:31]
    En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn

   • Al-Imrân
    [3:28]
    Laat de gelovigen geen ongelovigen als vrienden verkiezen boven de gelovigen – en wie dat doet heeft geen deel aan God, tenzij gij u zorgvuldig voor hen hoedt. En God waarschuwt u voor Hemzelf en tot God zullen allen weerkeren.
    [3:56]
    Doch de ongelovigen zal Ik in deze wereld en in de volgende streng straffen en zij zullen geen helpers hebben.
    [3:141]
    Opdat God de gelovigen moge louteren en de ongelovigen vernietigen.
    An-Nisâ
    [4:102]
    En wanneer gij in hun midden zijt en het gebed voor hen leidt, laat een deel hunner bij u staan en hun wapenen meenemen. En wanneer zij hun prostratie hebben verricht, laat hen achter u gaan en laat die andere groep, die nog niet gebeden heeft naar voren komen en met u bidden en laat hen hun afweermiddelen en wapenen meenemen. De ongelovigen wensen, dat gij onachtzaam wordt op uw wapenen en uw bagage, zodat zij u plotseling overvallen. En als gij uw wapenen opzij legt indien de regen u stoort, of indien gij ziek zijt, zal dat voor u geen zonde zijn. Maar gij dient uw afweermiddelen steeds mee te nemen. Voorzeker, God heeft voor de ongelovigen een vernederende straf bereid.
    [4:151]
    Dezen zijn inderdaad de ongelovigen en Wij hebben voor de ongelovigen een vernederende straf bereid.
    Al-Anfâl
    [8:12]
    Toen uw Heer aan de engelen openbaarde: “Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af.”
    [8:65]
    O profeet, spoor de gelovigen aan om te vechten. Als er twintig onder u zijn die stand houden, zullen zij tweehonderd overwinnen en als er honderd uwer zijn zullen zij duizend der ongelovigen verslaan, omdat zij een volk zijn dat niet wil begrijpen.
    At-Tawbah
    [9:39]
    Als je niet voortgaat te vechten zal Hij u met een pijnlijke straf straffen en zal Hij een ander volk in uw plaats stellen en je zult Hem in het geheel niet deren. God heeft macht over alle dingen.
    [9:111]
    Voorzeker, God heeft van de gelovigen hun persoon en hun bezittingen gekocht in ruil voor het paradijs – zij vechten voor de zaak van God en zij doden en worden gedood – een onfeilbare belofte in de Torah en het Evangelie en de Koran. En wie is getrouwer aan zijn belofte, dan God? – Verheugt u dan in de verbintenis, die je met Hem hebt gesloten en dat is de grote zegepraal.
    Al-Kahf
    [18:100]
    En Wij zullen op die dag de hel aan de ongelovigen tonen.

    A Noer
    [24:31]
    En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn

   • Het aantal doden en gewonden hier in België bij aanslagen van extreem rechts de laatste jaren verzinken in het niet bij het aantal slachtoffers door moslim extremisten. De laatste slachtoffers van niet-moslimterroristen waren deze van de CCC ( cellule des communistes combattantes) van Carette, en dat was een linkse antagonist.

 2. “Het is toch niet allemaal onze schuld?” vraagt Saskia de Coster zich af in DM. Mijn antwoord is duidelijk. Neen. Maar ik catalogeer haar vraag graag onder de vorm “intellectuele oneerlijkheid”. Natuurlijk is het niet allemaal de schuld van links, van de politiek-correcten (alhoewel ze heel zeker medeverantwoordelijkheid dragen). Maar nu een halfslachtig mea culpa slaan om al die aanslagen te verschonen is er ver over. In diezelfde krant is er een onafgebroken, framende haatstroom te lezen over al wat Bart De Wever, N-VA en bij uitbreiding VB is. Mag de N-VA-aanhang ook eens de verzuchting uiten: “Het is toch niet allemaal onze schuld?”. Of is dit voor DM teveel gevraagd? Ook de door S. de Coster verwijzing naar het rechtse spectrum doet zijn best om al wat de laatste 2 à 3 decennia, door links ontspoorde (machts)ideologieën fout liep, opnieuw op rechte lijn te krijgen.

  Haar opinie in DM lijkt mij veeleer een klaagzang en framing dan een eerlijke, open visie op onze toekomst. Of hoe een beginnend schuldgevoel zich begint te manifesteren.

 3. ‘You have seen for a long time the great disorder in the world caused by these crimes. It is so bad in some of your provinces, I am told, and you are so weak in the administration of justice, that one can hardly go along the road by day or night without being attacked by robbers; and whether at home or abroad one is in danger of being despoiled either by force or fraud.’

  Paus Urbanus II
  18 november 1095

  DEVS VVLT

 4. Laten we voorzichtig zijn met al te drastische conclusies. Is de Islam een probleem? Overduidelijk. Zijn moslims een probleem? Ja en neen. Er zijn moslims die zich kunnen vinden in onze maatschappij en daar ook in floreren, zonder hun spiritualiteit te verliezen. Maar er zijn moslims die nog altijd beïnvloed worden door imams, die er fier op zijn van een 7e eeuws maatschappijbeeld in stand te houden, en daar ligt het probleem. Links verzuimt die fundamentalistische strekking te bekritiseren. We moeten er ons dus voor hoeden van alle moslims over 1 kam te scheren. Maar we mogen wel degelijk met de vinger wijzen naar de conservatieve krachten in de moslimgemeenschap, die niet de verbindende factor zijn die we nodig hebben, maar die wel gekoesterd worden door naïef links. Naïef links, dat de mond vol heeft over verbinding, zou deze boodschap ook eens mogen brengen in de moslimgemeenschap.