Tadzjikistan: Vier westerse fietsers gedood bij mogelijke terreurdaad

0
2357

Vier fietsers uit de Verenigde Staten en Europa zijn in Tadzjikistan gedood bij een doelbewuste aanrijding. Volgens de Tadzjiekse autoriteiten zou het om een terreuraanval kunnen gaan.

Twee fietsers uit de Verenigde Staten en één uit Zwitserland en Nederland zijn in Tadzjikistan om het leven gekomen toen ze werden aangereden door een auto. De feiten vonden plaats in het district Danghara nabij de Afghaanse grens. Daarop zouden de mensen in de auto de overlevenden hebben aangevallen met messen en geweren. Daarbij geraakten drie fietsers uit Zwitserland, Nederland en Frankrijk gewond.

Mogelijke terreurdaad

“We bekijken de versies of dit een ongeluk, een gewapende overval of een moord was. De versie van een terreurdaad wordt ook niet uitgesloten”, zegt de Tadzjiekse minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Rakhimzoda. Volgens de minister wisten de Tadzjiekse veiligheidstroepen vier van de betrokken verdachten te doden. Een vijfde verdachte werd opgepakt.

De inwoners van de voormalige sovjetrepubliek Tadzjikistan zijn voornamelijke soennitische moslims. In de jaren 90 was het land al eens het toneel van een bloedige burgeroorlog met islamistische guerrillastrijders.

Duizenden Tadzjieken hebben zich de afgelopen jaren bij de terreurgroep Islamitische Staat aangesloten. Een gelijkaardige trend tekende zich ook af in andere Centraal-Aziatische voormalige sovjetrepubieken met een grote moslimbevolking. Vorig jaar werden nog verschillende mannen uit Centraal-Azië gearresteerd wegens een bomaanslag op de metro in Sint-Petersburg in Rusland en wegens aanvallen van vrachtwagens in New York en Stockholm.