Malek F., de Syrische man die in mei drie mensen met een mes neerstak in Den Haag (Nederland), zou volgens zijn advocaat niet met een terroristisch oogmerk hebben gehandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt daar anders over. Zo schreef Malek F. voor zijn aanval op Facebook dat “ongelovigen” moeten “lijden”.

In Nederland vond vandaag de eerste zitting in de zaak tegen de 32-jarige Malek F plaats. De man wordt volgens Elsevier verdacht van drie pogingen tot moord, al dan niet met een terroristisch oogmerk. Willem Korteling, zijn advocaat, benadrukte evenwel dat er geen sprake was van een terreurdaad. Zo zou de Syrische man met psychische problemen en een doodswens hebben geworsteld. Toen hij enkele maanden geleden verschillende mensen met een mes aanviel hoopte hij – volgens zijn advocaat – dat de politie hem zou neerschieten. Korteling spreekt van een “innerlijke strijd, zonder terroristische intenties”. Daarnaast valt het zijn cliënt ” zwaar dat hij als terrorist wordt beschouwd”.

Job Knoester, zijn andere advocaat, stelt dat er bij zijn arrestatie sprake was van “disproportioneel geweld”. Tevens zou de Syriër geen ‘Allahu akbar’ hebben geroepen terwijl hij mensen neerstak maar pas nadat hij werd neergeschoten door de politie. Volgens Knoester gaat het om een “beladen uitroep, die niets hoeft te betekenen”.

Toeslaan in een kerk

Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens. Zo zijn er volgens het OM verschillende aanwijzingen dat Malek F. een terreurdaad beraamde. Het gaat dan onder meer over een anonieme brief waarin stond dat de Syrische man een terroristische daad wou plegen. Daarnaast schreef hij in een Facebook-post dat “ongelovigen moeten lijden”.

Tevens zou Malek F. tijdens de politieverhoren hebben verklaard dat hij in een kerk wou toeslaan. Het OM hoopt nu zekerheid te verkrijgen over het bestaan van een terroristisch motief door zijn telefoon te onderzoeken. Dat laatste is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan aangezien de man zijn wachtwoord niet wil geven.