De Syrische Koerden willen de banden met Damascus aanhalen nu de Syrische oorlog beslecht lijkt in het voordeel van president Bashar Al-Assad. De Koerden zijn ook op de hoede vanwege de ambigue houding van hun voornaamste bondgenoot, de Verenigde Staten. De Koerden vrezen dat die hen uiteindelijk in de steek zullen laten. 

De Syrische Koerden van de ‘Syrian Democratic Council’ zijn op dit moment in Damascus om gesprekken te voeren met de Syrische regering. Zij worden daarbij vergezeld van leden van de door de VS gesteunde ‘Syrian Democratic Forces’-militie. De Koerden willen terug nauwere banden met Damascus aanknopen om de winst te verzilveren die zij in de intussen zeven jaar durende Syrische oorlog hebben geboekt.

(Lees verder onder de tweet.)

Steun voor Syrisch offensief in Idlib

De gesprekken tussen de Koerden en Damascus zullen nu voornamelijk gaan over de terugkeer van staatsmedewerkers en reparaties aan de Tabqadam, de grootste stuwdam van Syrië, die op dit moment in handen van de Koerden is.

De Koerden lijken voorts volop bezig met het imago van hun regio te herzien met het oog op de toekomst. Zo wordt de politie in de regio niet langer bij hun Koerdische naam, ‘Asayish’, genoemd. De Syrische Koerden, die onder het Syrische Baathisme jarenlang gemarginaliseerd werden, zeggen niet langer onafhankelijkheid na te streven. In de plaats daarvan hopen zij op meer autonomie.

Een akkoord tussen Assad en de Koerden zou in een weg de angel uit het conflict in het grootste deel van het Syrische oppervlak kunnen halen. Ook zouden de Koerden bereidheid tonen om samen te werken met de regering van president Bashar Al-Assad in een offensief tegen de jihadisten in Idlib, die door Turkije worden gesteund.

Wantrouwen tegenover VS en vrees voor Turkije

Hoewel de Koerden in hun strijd tegen Islamitische Staat op veel Amerikaanse steun konden rekenen, was Washington altijd op de hoede om politieke beloften te maken aan de Koerden. Evenmin steunen de Verenigde Staten hun streven naar meer autonomie. De Amerikaans-Koerdische alliantie was een doorn in het oog van Turkije, een NAVO-bondgenoot van de Amerikanen. De Koerden vrezen nu dat Washington eieren voor zijn geld zal kiezen en uiteindelijk zal plooien voor druk vanuit Ankara.

De Koerden zouden nu door de ambigue Amerikaanse houding in de armen van Damascus gedreven kunnen worden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië wil terugtrekken. De Koerden denken op dat moment een vogel voor de Turkse kat te zullen zijn.