Steve Bannon, de voormalige baas van Breitbart en voormalig adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, vindt dat het moment is gekomen voor Boris Johnson om de Britse premier Theresa May uit te dagen.

Theresa May heeft heel wat geweldige kwaliteiten, [maar] ik weet niet zeker of het de juiste leider op het juiste moment is”, zegt Steve Bannon aan de Britse krant The Daily Telegraph. Toen hij gevraagd werd of Boris Johnson nu het land moest leiden, antwoordde Bannon: “Ik geloof dat er momenten komen. Het is zoals met Donald Trump. [Aanvankelijk] wezen de mensen hem af.”

“Nu is het moment”

“Nu is het moment. Als Boris Johnson hiernaar kijkt”, zegt de voormalige baas van de rechtse nieuwssite Breitbart. “Er komt een buigpunt, de overeenkomst van Chequers was een buigpunt, we zullen moeten zien wat er gebeurt.”

Eerder maakte de voormalige baas van Bannon, de Amerikaanse president Donald Trump, ook al brandhout van de Brexit-plannen van premier Theresa May. Volgens Trump kan het Verenigd Koninkrijk fluiten naar een voordelige handelsovereenkomst met de Verenigde Staten indien haar plannen werkelijkheid worden. Ook prees hij wederom de voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Onvrede rond plannen May

May stelde in haar plannen voor dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zouden vasthouden aan een “gemeenschappelijk wetboek” voor goederen en landbouwproducten in ruil voor vrijhandel zonder tarieven of douanecontroles. In feite zouden die plannen neerkomen op een ‘zachte Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk zou bijgevolg wel nog onderhevig zijn aan EU-regelgeving, zonder er zelf zeggenschap in te hebben.

Het plan stootte op felle tegenkanting binnen de Conservatieve Partij, met name onder de voorstanders van een ‘harde Brexit’. Bijgevolg namen Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson beiden ontslag. Johnson noemde de plannen van May een “drol” en zei dat het Verenigd Koninkrijk riskeert een “EU-kolonie”te worden.