Het staakt-het-vuren tussen Israël en Palestina, dat gisteren bereikt werd in de Gazastrook, houdt stand. Zo komt er een einde aan één van de meest intensieve opflakkeringen in het conflict tussen beide landen sinds de oorlog in 2014. Dat schrijft Reuters.

Tijdens het conflict, dat gisteren plaatsvond, voerde Israël verschillende luchtaanvallen uit op een Palestijnse enclave in de Gazastrook en vuurde de Palestijnse Hamas meer dan 100 raketten terug naar Israël. Bij de luchtaanvallen vielen twee doden en de Palestijnse raketten zorgden voor drie gewonden in een Zuid-Israëlische stad. Het staakt-het-vuren, het tweede al tussen beide groepen dat door Egypte ontstaat, werd gisteravond bereikt. Het Israëlische leger zei wel dat tijdens de eerste uren na het bereiken van het akkoord, Hamas nog twee mortieren afschoot richting Israël. De militairen reageerden door de mortierpositie aan te vallen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde in een videoboodschap: “Na overleg met de minister van Defensie, de stafchef en andere legerleiders, hebben we beslist om krachtig actie te voeren tegen het terrorisme van Hamas. De Israëlische troepen bezorgden de sterkste slag tegen Hamas sinds (de oorlog in 2014) en we zullen de intensiteit van onze aanvallen opvoeren indien nodig.”

In eigen land kreeg Netanyahu immers veel druk te verwerken om actie te ondernemen tegen de Palestijnse brandbare ballonnen en vliegers die verschillende velden vol gewassen in Zuid-Israël in vlammen deden opgaan. De Israëlische minister van Inlichtingen, Israel Katz, zei dat de luchtaanvallen een einde moesten maken aan dergelijke ballonaanvallen, maar ze moeten niet gezien worden als de start van een militaire campagne tegen het Palestijnse gebied. In het gebied vond vier jaar geleden nog een oorlog plaats en het liet grote delen ervan in puin achter.

(Lees verder onder de tweet.)

De twee dodelijke slachtoffers zijn volgens de Palestijnen twee tieners van 15 en 16 jaar en er raakten nog eens 10 mensen gewond. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger werden de Palestijnen echter op voorhand gewaarschuwd om het gebied te verlaten: “We hebben geen intentie om iemand schade te berokkenen die geen terrorist is.”

De afgelopen maanden blijft het echter zeer onrustig op de grens tussen Israël en Gaza. Volgens Gaza hulpverleners werden sinds maart al meer dan 130 Palestijnen gedood door Israëlische troepen tijdens de wekelijkse protesten op de grens. Netanyahu zei dat de luchtaanvallen van zaterdag gericht waren op, de volgens Israël islamitisch terroristische, Hamas. Israël beschuldigd Hamas er immers van dat ze het geweld op de grens aanstookten tijdens de grote “mars van de terugkeer” in maart, waarbij Palestijnen geprobeerd hebben om de grensbewaking neer te halen.

ADVERTENTIE