Het Spaanse Hooggerechtshof trekt de Europese aanhoudingsbevelen voor voormalig Catalaanse president Carles Puigdemont en vijf andere Catalaanse ex-ministers in. 

Het Spaanse Hooggerechtshof laat de internationale en Europese aanhoudingsbevelen voor voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vallen. Ook de Europese aanhoudingsbevelen voor vijf andere Catalaanse ex-ministers worden ingetrokken.

(Lees verder onder de tweet.)

Aanhoudingsbevelen ingetrokken

Vorige week zette een Duitse rechtbank het licht op groen voor de uitlevering van Puigdemont. Tegelijkertijd oordeelde de Duitse rechter dat Puigdemont enkel wegens ‘misbruik van overheidsgelden’ uitgeleverd kon worden, maar niet vanwege de aanklacht van ‘rebellie’. Op ‘rebellie’ staat in Spanje een maximumstraf van 30 jaar cel, op het ‘misbruik van overheidsgelden’ staat maximum 12 jaar celstraf.

De Spaanse rechter Pablo Llarena trekt daarom de aanhoudingsbevelen in. Daarbij uitte hij ook kritiek op het Duitse gerecht, dat volgens hem “een gebrek aan toewijding” toont. Indien Puigdemont enkel voor het ‘misbruik van overheidsgelden’ uitgeleverd zou worden, kan hij enkel voor die aanklacht berecht worden in Spanje.

Spaanse aanhoudingsbevelen blijven van kracht

De advocaat van de voormalige Catalaanse minister van Onderwijs Clara Ponsati benadrukt dat dit nog niet betekent dat de Catalaanse ministers in ballingschap kunnen terugkeren naar hun land.

Hoewel de internationale en Europese arrestatiebevelen zijn ingetrokken, blijven de Spaanse arrestatiebevelen in werking. Dit betekent dat de zes Catalaanse leiders kunnen worden gearresteerd als zij opnieuw Spanje binnenkomen.