Honderden migranten zijn vanmorgen doorheen het grenshek van de Spaanse exclave Ceuta gebroken. Daarbij werd de Spaanse politie belaagd met vlammenwerpers en ongebluste kalk. Volgens de Guardia Civil zou het gaan om een van de meest gewelddadige oversteekpogingen in de recente geschiedenis. 

Een groep van meer dan 700 migranten uit sub-Saharisch Afrika zou vanmorgen door het grenshek van Ceuta zijn gebroken om Spanje binnen te geraken. Volgens de Guardia Civil zou het gaan om een van de meest gewelddadige oversteekpogingen in de recente geschiedenis.

(Lees verder onder de tweet.)

Zelfgemaakte vlammenwerpers

Marokkaanse agenten en de Spaanse Guardia Civil zouden een uur lang hebben geprobeerd de aanval in te dammen. Uiteindelijk geraakte een zeer grote groep Ceuta alsnog binnen. De politie werd door de migranten bestookt door zelfgemaakte vlammenwerpers en ongebluste kalk – dat chemische brandwonden veroorzaakt.

De politie spreekt van “ongewoon geweld” tegen de agenten. 22 agenten werden verzorgd door het Rode Kruis voor “slagen, verwondingen en brandwonden”. Ook 132 migranten zouden verzorgd worden. Het zou de eerste keer zijn dat de migranten zelfgemaakte vlammenwerpers en ongebluste kalk tegen de agenten gebruiken.

(Lees verder onder de tweet.)

Ceuta en Melilla

Een jaar geleden sprak de Spaanse politie al eens van een “extreem gewelddadige” aanval van zo’n 1.000 Afrikaanse migranten op het grenshek aan de exclave. Toen ‘beperkte’ hun wapentuig zich echter tot stokken en speren.

Vorige maand zei de nieuwe Spaanse minister van Binnenlandse Zaken  dat hij “alles in het werk zal stellen” om de prikkeldraad van de grenshekken rond de Spaanse exclaves van Ceuta en Melilla te verwijderen. De linkse Spaanse regering wil zo naar eigen het aantal verwondingen die migranten oplopen verminderen.

Spanje heeft twee exclaves die het Noord-Afrikaanse Marokko begrenzen: Ceuta nabij de Straat van Gibraltar en meer oostelijk, naar Algerije op, Melilla. Deze steden hebben regelmatig te maken met pogingen van migranten om in te breken door een eind te zwemmen of door over de hekken te klimmen.