Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over het beleid en de retoriek van de Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V). Afgelopen lente kondigde de minister onder meer aan om 500 jobs bij te creëren in de gehandicaptenzorgsector. En vorig jaar werd de persoonsvolgende financiering (PVF) voor gehandicapten ingevoerd. Volgens Vandeurzen moet men de kritiek op dit systeem relativeren, maar de sp.a spreekt echter over een “goednieuwsshow” vanwege een “wereldvreemde” CD&V-minister. Dat brengt BELGA. “Nog nooit stonden zoveel mensen, zo lang op een wachtlijst om de zorg te krijgen die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben”, klinkt het fel bij sp.a. Ook het rechtse Vlaams Belang is ontevreden.

Begin deze week trokken medewerkers van 28 organisaties uit de sector aan de alarmbel. In een brief somt men een aantal problemen op met de ‘persoonsvolgende financiering’ (PVF) voor mensen met een handicap. Dit systeem, dat in voege trad in 2017, legt een nadruk op hulp en bijstand op maat en een eigen inbreng door de gehandicapten in kwestie. Maar volgens de critici lost het systeem de hoge verwachten niet in “door ontoereikende budgetten”. Sp.a treedt de critici nu bij en schiet hierbij op Vandeurzen.

“Vandeurzen zit intussen al bijna 10 jaar aan de knoppen”

Volgens sp.a-fractieleider in het Vlaamse parlement Joris Vandenbroucke is het niet te begrijpen dat de Vlaamse overheid “honderden miljoenen euro’s in buffers parkeert”, terwijl men dat geld kan gebruiken om de zorgvragen te behandelen. “Er staan vandaag bedden leeg, terwijl er 14.000 wachtenden zijn. Begrijpe wie begrijpen kan. Dat de minister de problemen probeert door te schuiven naar de volgende legislatuur is tragisch. Diezelfde minister zit intussen zelf al bijna 10 jaar aan de knoppen. Hij moet met oplossingen komen.”

Vandeurzen zelf stelt dat het PVF “veel meer is dan enkel een nieuw financieringssysteem”. De minister wijst op een “mentaliteitsswitch” die tijd nodig heeft. Bovendien stelt Vandeurzen dat de Vlaamse regering 330 miljoen euro extra heeft vrijgemaakt, al moet er in de volgende legislatuur nog “bijkomend geïnvesteerd moet worden”.

Bij sp.a kunnen ze echter niet lachen met deze verdediging. “Hoe wereldvreemd kan een minister zijn?”, zo citeert BELGA nog Vandenbroucke. De sp.a-topman vindt dat Vandeurzen een “goednieuwsshow” opvoert. “Geen erkenning van de realiteit, geen oplossingen, zelfs geen perspectief. Wel een droog lijstje van investeringen die de minister doet. Onbegrijpelijk. Want de realiteit is: nog nooit stonden zoveel mensen, zo lang op een wachtlijst om de zorg te krijgen die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben.” 

(Lees verder onder de video.)

Vlaams Belang: Kleine budgetten “onaanvaardbaar en onbegrijpelijk”

Ook de rechtse oppositiepartij Vlaams Belang is weinig enthousiast over Vandeurzens beleid in de gehandicaptenzorg. “De Vlaamse zorg blijft het zorgenkind”, zo klaagt Vlaams parlementslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) aan in een reactie aan SCEPTR. “Zorgen over het niet vinden van een plaats in de kinderopvang, zorgen over het niet krijgen van de noodzakelijke aangepaste budgettaire hulp voor familieleden of geliefden met een handicap, zorgen over de oude dag en het niet kunnen betalen van de factuur van een rusthuis of een woonzorgcentrum”

“Op de vooravond van 11 juli (de Vlaamse feestdag, red.) is het onaanvaardbaar en onbegrijpelijk is dat zelfs de gehandicapten om budgettaire redenen niet de nodige noodzakelijke hulp krijgen”, aldus nog Depoortere. “[Dit] terwijl er jaarlijks miljarden van Vlaanderen naar Wallonië stromen. Voor een Vlaams-nationalistische partij als het Vlaams Belang is dit absoluut onaanvaardbaar.”