Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse minister-president, moet volgens het Duitse gerecht worden overgeleverd aan Spanje. Spanje echter, is niet tevreden met deze uitspraak. De reden daarvoor volgens BELGA? Het Duitse gerecht levert de Catalaanse leider alleen over voor het misbruiken van overheidsgeld en niet voor – zoals door Spanje werd verzocht – rebellie.

De voormalige Catalaanse minister-president diende voor de Duitse rechter te verschijnen sinds hij op 25 maart werd opgepakt, niet lang nadat hij de Deense grens met Duitsland was overgestoken. Puigdemont leefde sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië in ballingschap in België, maar verliet ons land om een reeks lezingen te geven in Finland. Spanje vraagt de overlevering van Puigdemont op basis van het misbruiken van overheidsgelden en rebellie.

Om de overlevering mogelijk te maken moet de (Spaanse) aanklacht, die als grondslag dient voor het aanhoudingsbevel, ook naar Duits recht als misdrijf worden beschouwd. Volgens de Duitse rechter in Sleeswijk-Holstein bestaat er maar één grondslag voor de overlevering van Puigdemont namelijk het misbruiken van overheidsgeld.

Trekt Spanje naar het Europees Hof van Justitie?

De aanklacht voor rebellie is voor Spanje evenwel de belangrijkste. Zo zou volgens bronnen van de Spaanse krant El Mundo het Spaanse Hooggerechtshof de overlevering niet accepteren wanneer deze het misdrijf rebellie niet omvat.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/aleixsarri/status/1017348239996129281

Mogelijks kiest Spanje evenwel voor een alternatief. Zo zou men ook naar het Europees Hof van Justitie kunnen stappen. Dat supranationale rechtscollege zou dan moeten controleren of de beslissing van de Duitse rechtbank conform de Europese regelgeving is. Zou het Europees Hof van Justitie oordelen dat de Duitse rechter de Europese regelgeving correct toepaste, dan zou het Spaanse Hooggerechtshof alsnog de intrekking van het aanhoudingsbevel bevelen.

Luykx: “Duitse uitspraak is goed nieuws”

N-VA-Kamerlid en tevens voorzitter van de Vlaams-Catalaanse vriendschapsgroep, Peter Luykx, is tevreden met de uitspraak van de Duitse rechter. “De beschuldigingen aan zijn adres staan niet gelijk aan hoogverraad en de rechter bevestigde dat Puigdemont enkel een referendum wenste te houden, niet dat hij de aanstoker van geweld was”, schrijft Luykx op zijn website.

(Lees verder onder de tweet.)

Daarnaast zal Puigdemont voorlopig nog een vrij man blijven. “De verdediging van Puigdemont kan en zal beroep aantekenen tegen de vraag om uitlevering. Maar voorlopig blijft hij dus een vrij man”, stelt het N-VA-Kamerlid. “Wat wij in deze uitspraak zien, is een overwinning voor het Catalaanse volk en een hart onder de riem van haar vervolgde leiders. Dit vonnis is een eerste bres in het Europees stilzwijgen rond het onafhankelijkheidsreferendum en hiermee leggen de Duitsers een krachtig juridisch fundament voor de verdere aanpak van de Catalaanse verdediging.”