Vorige week pleitte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) voor meer samenwerking op het gebied van veiligheid met het Verenigd Koninkrijk, ook na de Brexit. Hij  werd echter snel teruggefloten door Berlijn.

In een eind vorige week gepubliceerde brief had de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) aangedrongen op “onbeperkte samenwerking op veiligheidsgebied” met Groot-Brittannië, zelfs na het verlaten van de Europese Unie. De brief was geadresseerd aan de Europese Commissie.

Niet officiële standpunt Berlijn

Seehofer waarschuwde daarbij dat de houding die de EU hanteerde tegenover het Verenigd Koninkrijk inzake veiligheidsthema’s levens in gevaar zou kunnen brengen. De Beierse minister sloot zich daarbij aan bij het standpunt van de de Britse premier Theresa May (Con.).

Vrijdag werd Seehofer echter teruggefloten door de Duitse EU-vertegenwoordiging in Brussel. Thomas Eckert, het hoofd van de politieke afdeling van die vertegenwoordiging, verduidelijkt dat het om een persoonlijk standpunt van Seehofer gaat en niet om het officiële standpunt van de regering in Berlijn.

Duitse regering volgt Brussel

“Ik zou duidelijk willen maken dat dit een brief is die niet door de Federale Overheid is goedgekeurd”, schrijft Eckert. Volgens hem waren delen van de brief in strijd met besluiten van de Europese Raad en het “standpunt van de federale regering dat in deze episode werd overeengekomen”. Hij maakte duidelijk dat de Duitse federale regering “vanzelfsprekend de inhoud van deze richtlijnen de huidige positionering ervan handhaaft”.

Seehofer schreef de brief te midden van het hoog oplopend conflict met bondskanselier Angela Merkel (CDU). Seehofer pleitte toen voor een strenger en meer nationaal gericht grensbeleid, terwijl Merkel voor een EU-gerichte oplossing ging.