Nadat eerder de nieuw-rechtse jongerengroep Génération Identitaire pagina na pagina op Facebook en Instagram zag verdwijnen, ervaart ook de rechtse Vlaamsgezinde jongerenbeweging ‘Schild & Vrienden’ moeilijkheden met het sociaal netwerk. Zo werd op één week tijd Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove (opnieuw) geschorst op Facebook, hun crowdfunding offline gehaald en een kritisch filmpje t.a.v. de VRT verwijderd. “Nu we met Schild & Vrienden steeds hogere toppen scheren zit de schrik er bij het linkse kamp goed in. De gedachtepolitie draait dan ook overuren om ons te censureren”, klinkt het bij Van Langenhove.  

Schild & Vrienden begon enkele weken geleden met een crowdfundactie op het platform GoFundMe. Op die manier probeerde de rechtse jongerenbeweging financiële middelen te verzamelen om een eigen mediakanaal op te starten. Deze actie werd evenwel verwijderd.

“Nu we met Schild & Vrienden steeds hogere toppen scheren zit de schrik er bij het linkse kamp goed in”, reageert Van Langenhove tegenover SCEPTR. “De gedachtepolitie draait dan ook overuren om ons te censureren. Positieve YouTube filmpjes die geen enkele vorm van haat bevatten worden verwijderd omwille van absurde beschuldigingen van ‘hatespeech’. Onze crowdfunding op GoFundMe, waar we geld ophaalden om een eigen mediakanaal op te zetten, werd nu ook offline gehaald, evenals het bijhorende filmpje. Het staat wel nog op Vimeo. Ik daag iedereen uit om het te bekijken en me uit te leggen hoe je dat kan klasseren als ‘hatespeech'”.

Van Langenhove over de VRT: “Geen gezonde situatie”

Nadat Frankrijk vorige week wereldkampioen voetbal werd, braken er in het hele land rellen uit. Voornamelijk allochtone jongeren vielen de politie aan en plunderden winkels. Hoewel er op sociale media al relatief vroeg in de avond berichten en filmpjes opdoken over dergelijke rellen, werd dit geen afzonderlijk item in het journaal van de VRT. Van Langenhove maakte na het journaal een filmpje waarin beelden van de rellen volgden op de berichtgeving daarover door de VRT. Dit werd echter eveneens verwijderd.

Deze verwijdering zit Van Langenhove duidelijk hoog: “wat me vooral tegen de borst stoot is het feit dat de VRT klacht indiende bij Facebook tegen ons omwille van een filmpje waarin we de leugens van VRT naast de beelden van de verschrikkelijke rellen in Frankrijk hadden gezet. De VRT beweerde dat er in Parijs  ‘feestgedruis’ was en zweeg in alle talen over de verschrikkelijke allochtone rellen die er plaatsvonden”, reageert de Schild & Vrienden-oprichter tegenover SCEPTR.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

“Op een paar dagen tijd bekeken meer dan een half miljoen Vlamingen het filmpje, en dat zinde de VRT niet. Dat de staatsomroep de belastingbetaler bedriegt met zijn eigen belastingsgeld is al langer geweten, maar dat ze nu ook actief alternatieve media zoals Schild & Vrienden het zwijgen oplegt zou ons toch echt moeten wakkerschudden. Dit is geen gezonde situatie”.

Facebook heeft lastige relatie met rechts

Facebook kan pagina’s afsluiten op basis van rapporteringen van andere gebruikers zonder daarbij de auteurs op de hoogte te stellen. Om dergelijke beslissingen te motiveren, beroept Facebook zich veelal op de paragraaf “aanstootgevende inhoud”  in de zogenaamde ‘community standards’: “We staan haatzaaien op Facebook niet toe, omdat het een sfeer van intimidatie en uitsluiting schept en kan leiden tot geweld in de echte wereld.” Facebook-CEO Marc Zuckerberg werd recent in zowel het Amerikaanse (april) als in het Europese parlement (mei) ondervraagd inzake het censureren van rechtse inhoud op zijn platform.

Het is immers niet de eerste keer dat Facebook rechtse stemmen lijkt te censureren. Zo werden in het verleden alle berichten van Génération Identitaire verwijderd. Voor Van Langenhove is het dan weer niet zijn eerste (tijdelijke) schorsing op Facebook. Hetzelfde gebeurde met de moderator van het rechtse medium ‘Voice of Europe’. Hij werd een maand lang verbannen van Facebook. Verschillende artikels van de nieuwswebsite werden tevens verwijderd. Daarnaast zou Facebook ook ‘Voice of Europe’ afgedreigd hebben met een permanente verwijdering. Dit nadat het medium een migratiekritisch artikel deelde op Facebook.

In maart werd dan weer een video van János Lázár, de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orbán, waarin hij beweerde dat Wenen gevaarlijker en vuiler is geworden door migranten, een tijdlang door Facebook verwijderd. Ook de rechts-nationalistische actiegroep ‘Britain First’ werd verwijderd door Facebook.