Samusocial, de daklozen-vzw uit Brussel die berucht werd vorig jaar omwille van schandalen met ex-PS’ers Pascale Peraïta en oud-burgemeester Yvan Mayeur, zit in moeilijk vaarwater. De donaties zijn sterk terug gevallen en nu kan de organisatie zelfs niet voldoende waterflesjes kopen om de Brusselse daklozen te helpen in deze aanhoudende hitte en droogte. Het tekort bedraagt 15.000 waterflesjes, zo brengt De Standaard.

Het vertrouwen van de bevolking in Samusocial is sterk beschadigd na het schandaal rond onterechte vergoedingen voor PS-politici bij de organisatie. Voor de vertrouwenscrisis kreeg de vereniging nog 32.000 euro aan giften per maand, nu is dat nog 17.000 euro. Dit is problematisch voor de waterbedeling aan daklozen door Samusocial, zo blijkt nu er 15.000 waterflesjes te kort zijn.

Les de dorst van wie op straat leeft ! Steun de hitteplan voor dakloze mensen, schenk flesjes water ! Meer info : www.samusocial.beDank om te delen!

Publiée par Samusocial Brussels sur Mardi 17 juillet 2018

Samusocial: “Alles is heel erg gecontroleerd”

Samusocial roept dan ook op om waterflesjes te geven aan de vzw, alsook giften voor de daklozen. “Alles is heel erg gecontroleerd. De mensen kunnen er zeker van zijn dat al het geld dat gegeven wordt, goed gebruikt wordt”, zo vertelt Marie-Ann Robrecht van Samusocial op Radio 1. “Ze kunnen ook zeker zijn dat we op het einde van de campagne een balans zullen [opmaken]. [Hierin zal staan] hoeveel flesjes water we gekregen hebben. Als de mensen liever voor een donatie kiezen via onze website, dan wordt ook hen gezegd hoeveel flesjes water we daarmee gekocht hebben.”

Om hun oproep kracht bij te zetten, ging de organisatie vandaag van start met een videocampagne. In de video is een dakloze te zien die wordt ondergesneeuwd terwijl er elders flinke zomerhitte is. Hij houdt een bordje vast met de boodschap: “Wacht niet tot de winter om u over ons te bekommeren”. In een mededeling verzekert Samusocial dat er reeds verschillende maatregelen zijn getroffen om toekomstig geldmisbruik te voorkomen. Het betreft onder meer het niet langer vergoeden van de bestuurders, dubbele handtekeningen voor handelingen, een transparantie van de rekeningen en de toewijzing van giften.