Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil nu ook de Italiaanse havens sluiten voor EU-schepen van ‘internationale missies’, omdat ook zij bootmigranten in Italië afzetten. Salvini weigerde eerder al ngo-schepen, nu wil hij zijn verbod uitbreiden. Volgende week staat een belangrijke ontmoeting op het programma tussen Italië, Duitsland en Oostenrijk.

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Met het nieuwe aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Kersvers Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) stelde een einde te willen maken aan illegale migratie en wil 500.000 illegalen het land uitzetten.

Salvini voegt daad bij woord en weigerde een maand geleden voor het eerst een ngo-schip, genaamd de ‘Aquarius’, met 600 bootmigranten toe te laten tot Italië. Daarna bleef hij ngo-schepen consequent weigeren. Hij richtte zich daarbij ook tot de ngo’s, die zich volgens Salvini schuldig maken aan illegale immigratie. “Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen?”

“Havens BLOKKEREN”

Na ngo-schepen wil Salvini in de toekomst ook de Italiaanse havens sluiten voor buitenlandse EU-schepen die op ‘internationale missie’ zijn. Ook die schepen brengen vaak bootmigranten naar Italië. “Na de stop op ngo-schepen van donderdag zal ik op de Europese tafel in Innsbruck de Italiaanse vraag leggen om de aankomst in Italiaanse havens te BLOKKEREN van schepen van internationale missies op de Middellandse Zee”, schreef hij Facebook.

Salvini sneert in zijn bericht ook naar de vorige Italiaanse regering, die de Italiaanse havens open zette voor dergelijke internationale reddingsmissieschepen. “Jammer genoeg hebben de Italiaanse regeringen van de voorbije vijf jaar overeenkomsten ondertekend (in ruil voor wat?) zodat al deze schepen immigranten in Italië konden uitladen: met onze regering verandert dat en zal dat veranderen”, aldus Salvini. Hij stelt dat landen die migranten uit de zee redden, ze dan ook maar mee naar huis moeten nemen.

Volgende week staat een ontmoeting tussen Salvini, Duits minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) en Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) op het programma. Daar zullen de plannen voor een mogelijke Europese antimigratie-alliantie en de aanpak van illegale bootmigratie besproken worden.