De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil een eind maken aan de sancties die de Europese Unie tegen Rusland uitvaardigde.

Tijdens een bezoek aan Moskou zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) dat hij “tegen het einde van het jaar” een eind wil aan de EU-sancties tegen Rusland. Hij verklaarde dat hij alle mogelijke middelen zou aanwenden om de andere EU-lidstaten daarvan te overtuigen.

“Desnoods veto gebruiken”

“Veto’s zijn slechts een laatste redmiddel, maar ik sluit niets uit”, aldus Salvini. “Italië is het Europese land dat het meest te lijden heeft gehad van deze sancties tegen Rusland.” In navolging van eerdere uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump zei Salvini bovendien dat een terugkeer van Rusland naar de G7 “absoluut legitiem” zou zijn.

De sancties waren een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland. Als tegenreactie verbood Rusland in 2014 de meeste voedselimporten uit de EU. Ook Belgische fruittelers werden door deze maatregelen getroffen.

“Vanochtend had ik een mooie en nuttige ontmoeting met de Russische minister van Binnenlandse Zaken, Vladimir Kolokoltsev“, aldus Salvini. De Italiaanse minister was in Rusland om vertegenwoordigers van de Russische Staatsraad voor de Nationale Veiligheid te ontmoeten. Daar bespraken ze onder meer mogelijkheden voor samenwerking tussen de twee landen in de strijd tegen moslimterreur en illegale immigratie.